Vai olīveļļas lietošana uzturā paaugstina holesterīna līmeni? Atbild speciālists
foto: unsplash.com
Runā speciālists

Vai olīveļļas lietošana uzturā paaugstina holesterīna līmeni? Atbild speciālists

"Tautas Veselības Avīze"

Lasītāja Eva jautā: “Man ir nedaudz paaugstināts „sliktā” holesterīna līmenis. Esmu sākusi uzturā lietot tikai un vienīgi olīveļļu. Gribēju jautāt, vai tad, ja dažreiz ēdīšu olīveļļā ceptus kartupeļus vai pankūkas, tas negatīvi neiespaidos manu holesterīna līmeni? Varbūt man olīveļļa jālieto piesardzīgi? Vēl viens jautājums – man uzdāvināja lineļļu. Vai manā gadījumā to būtu labi lietot, un kā to lietot – pie ēdiena es to nevaru likt, jo tai ir rūgta garša, vienīgais, kā to varu dabūt iekšā, ir ēšanas laikā paņemt mutē tējkaroti lineļļas, to norīt un uzdzert uzreiz šķidrumu. Vai tā var darīt?”

Atbild uztura speciāliste, mācību centra SPA SCHOOL pasniedzēja Biruta Lindemane:

“Neapstrādātās olīveļļas dūmošanas punkts ir diezgan augsts – 190–215°C, kuru sasniedzot eļļa dūmo, degradējas un izdala kaitīgas vielas. Optimālā temperatūra ēdienu gatavošanai (cepšanai) ir 180 C. Ja jūs kartupelīšus un pankūkas cepot nepārsniegsiet šo temperatūru, nekāda kaitējuma jūsu veselībai nebūs! Jāatceras gan, ka šie ēdieni ir kalorijām bagāti un bieži tos savā ēdienkartē iekļaut nevajadzētu.

Linsēklu eļļa ir unikāls taukskābju avots, jo lini satur neaizvietojamās taukskābes: linolskābi (omega 6) un linolēnskābi (omegas 3). Šīs taukskābes organisms pats savām vajadzībām no citām taukskābēm izveidot nevar. Tādējādi ķīmiskā sastāva ziņā šī eļļa atšķiras no citiem augu taukiem, jo, salīdzinot ar citām augu eļļām, tajā ir viens no lielākajiem linolēnskābes saturiem – 44 – 61 %. Pēc novecojušas klasifikācijas neaizstājamo taukskābju maisījumu sauc par F vitamīnu – 1923. gadā, kad tās pirmoreiz atklāja, uzskatīja, ka tas ir jauns vitamīns, bet jau 1930. gadā pētnieki saprata, ka tas nav vis vitamīns, bet gan taukskābju maisījums.

Visas eļļas ir svarīgi pareizi glabāt, turklāt linsēklu eļļu jo īpaši: tā jāglabā tumšā vietā, noslēgtā traukā un vēsumā (piemēram, ledusskapī). Taču arī šādos apstākļos ne ilgāk par trim mēnešiem. Ja eļļa kļuvusi rūgta, tas nozīmē, ka tauki oksidējušies un eļļa uzturā vairs nav lietojama. Jāņem vērā, ka linsēklu eļļu nedrīkst izmantot cepšanai.”