2020. gada 1. aprīlis, 14:14

Vai pēc Covid-19 pārslimošanas veidojas imunitāte? Atbild RAKUS speciālists

Jauns.lv

Kā ir ar imunitāti pret Covid-19? Ja cilvēks šo slimību ir izslimojis un pilnībā izārstējies, vai ir iespējams atkal saslimt? Šādu jautājumu uzdevis skatītājs TV3 raidījumam “900 sekundes”.

Savu skaidrojumu sniedza Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš:

“Diemžēl situācija ir tāda, ka imunitāte rodas, taču ir lielais nezināmais, cik ilgi tā saglabājas. Vai tas ir īslaicīgi, vai pēc tam tai būs sezonāls raksturs, kā ar gripu, kad pēc gada vai pēc trim vairs nav imunitātes, vai uz visu mūžu – to pašlaik neviens nevar atbildēt.

Noteikt antivielas arī pagaidām, cik es zinu, Latvijā nav iespējams. Bet ar to visi strādā, tas būtu ļoti liels palīgs un atbalsts, lai saprastu, cik daudz cilvēku vīrusu pārslimojuši. Tas ir trakākais šajā situācijā – ir pārāk daudz nezināmā.

Nav normālu datu ne par imunitāti, ne tās ilgumu, ne par to, cik tā saglabājas. Nav arī ziņas, kad mums būs antivielu testi. Nav skaidrs arī par ārstēšanu – tiesi tādu specifisku ārstēšanu pret vīrusu – tādas šodien vēl nav. Un tas ļoti apgrūtina šīs situācijas kontroli”.