foto: unsplash.com
Pretrunīgi viedokļi: vai, saslimstot ar Covid-19, tieši smēķētāji cieš no smagākām komplikācijām?
Esi vesels
2020. gada 1. aprīlis, 05:50

Pretrunīgi viedokļi: vai, saslimstot ar Covid-19, tieši smēķētāji cieš no smagākām komplikācijām?

Jauns.lv

Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs iekļāvis smēķētājus to cilvēku vidū, kuri, iespējams, ir visneaizsargātākie pret COVID-19. Arī Eiropas Savienības veselības regulators brīdinājis, ka smēķēšana var padarīt cilvēkus uzņēmīgākus pret koronavīrusa infekcijas nopietnām komplikācijām. Tomēr pašreiz veiktie pētījumi sniedz pretrunīgus secinājumus, ziņo Dailymail.

Ķīnas akadēmiķi kopumā konstatējuši, ka ceturtā daļa ar Covid-19 inficēto pacientu, kuriem Ķīnā bija nepieciešama medicīniskā palīdzība dzīvības atbalstam vai kuri nomira, bijuši smēķētāji. Tikai 11 procenti no visiem inficētajiem pacientiem, kuriem bija viegli Covid-19 simptomi, bija smēķētāji.

Tikmēr pārsteidzošus faktus uzrādījuši Uhaņas Universitātes pētnieki, analizējot situāciju Žongnanas slimnīcā. No 140 konkrēti šajā slimnīcā hospitalizētajiem pacientiem tikai 2 bija smēķētāji, bet 7 - bijušie smēķetāji.

No deviņiem pacientiem, kas tika klasificēti kā smēķētāji, trim bija salīdzinoši viegli simptomi, bet pārējiem sešiem - smagi.

Pētnieki piekrituši, ka smēķēšana kaitē plaušu veselībai, palielina elpceļu infekciju risku un var saasināt komplikācijas, saslimstot ar Covid-19. Vienlaikus gan viņi norādījuši, ka iegūtā informācija par Žongnanas slimnīcu liekot secināt, ka šobrīd vēl nevarot definēt apgalvojumu, ka tieši smēķētāji kopumā cieš no smagākām komplikācijām.

Vēl kāds pētījums, kuru veikusi Ķīnas Nacionālā veselības komisija, atklāja, ka, apskatot 1000 Covid-19 pacientus, no visiem pacientiem, kuriem bija smagi simptomi, smēķētāji bija 17 procenti.

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka Ķīnā smēķē 300 miljoni cilvēku. Pētnieki visā pasaulē nezina, kādēļ Ķīnā dati neuzrāda lielāku smēķētāju īpatsvaru, kuriem bijušas smagas komplikācijas. Tas liekot secināt, ka pieejami dati joprojām esot limitēti un secinājumus izdarīt esot pāragri.

Vienlaikus, pētījumi arī apstiprina, ka smēķētājiem salīdzinājumā ar cilvēkiem, kuri nekad nav smēķējuši un kuriem nav citu hronisku kaišu, ir novērojamas smagākas komplikācijas, saslimstot ar Covid-19. Protams, situāciju ietekmējot kopējais veselības stāvoklis.

Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs savā ziņojumā min, ka smēķēšana saistīta ar augstāku enzīmu līmeni plaušās, kas palielina risku, saslimstot ar Covid-19, ciest no smagākām komplikācijām, tostarp, elpas trūkumu.