foto: unsplash.com
Enerģijas dzērieni bojā nieres
Esi vesels
2020. gada 19. marts, 06:35

Enerģijas dzērieni bojā nieres

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kādā jaunā pētījumā atklāts, ka enerģijas dzērieni, kas var saturēt astoņas reizes vairāk kofeīna nekā viena kafijas krūzīte, izraisa daudzas veselības problēmas, ieskaitot stresu, paaugstinātu asinsspiedienu, aptaukošanos un nieru bojājumus. 

Pētnieki no Hārvarda T. H. Čena Sabiedrības veselības skolas secinājuši, ka jebkāds tūlītējs pozitīvs efekts, piemēram, lielāka modrība, neatsver veselības problēmas, kas rodas ilgtermiņā, lai gan šo dzērienu ražotāji patērētājus par to nebrīdina. 

Ražotājiem ASV enerģijas dzērieni gadā vien nodrošina 10 miljonus ASV dolāru peļņu, daļēji tāpēc, ka tiek reklamēti kā veselīga alternatīva, lai paaugstinātu enerģijas līmeni un uzlabotu koncentrēšanās spējas. Taču ārkārtīgi lielais kofeīna un cukura daudzums šajos dzērienos var izraisīt daudz dzīvībai bīstamu problēmu, piemēram, hipertensiju, nieru bojājumus, aptaukošanos, kā arī garīgās veselības traucējumus, piemēram, stresu un trauksmi. 

Ietekme vēl spēcīgāk izpaužas bērniem un pusaudžiem, kas bieži vien ir galvenie enerģijas dzērienu lietotāji un mārketinga mērķauditorija, tomēr tas, cik smagas šīs sekas var būt, vēl līdz galam nav izvērtēts. 

Pēc pētnieku domām, drošības apsvērumu dēļ būtu jāierobežo enerģijas dzērienu tirdzniecība un jāaizliedz tos pārdot bērniem un pusaudžiem. 

Tēmas