foto: Facebook / Amanda Phillips
Gripa četrgadīgai meitenītei ASV uz vairākām nedēļām laupa redzi
2020. gada 9. marts, 15:23

Gripa četrgadīgai meitenītei ASV uz vairākām nedēļām laupa redzi

Jauns.lv

Satraukuma pilns šis gads iesācies kādai ģimenei no ASV Aiovas štata - četrgadīgā Džeida Delusija gada beigās saslima ar gripu ļoti smagā formā, un komplikāciju dēļ meitenīte kļuvusi akla. Tagad CNN ziņo, ka bērna redze atgriezusies.

Džeida pagājušajos Ziemassvētkos saaukstējās. Vismaz tā domāja viņas māte. Nākamajā rītā Džeidas temperatūra bija tik augsta, ka viņa vairs nespēja piecelties no gultas. Vecāki bērnu nogādāja slimnīcā, kur nevakcinētajam bērnam konstatēja gripu smagā formā. Slimnīcā viņai sākās lēkme, tāpēc viņa ar helikopteru tika nogādāta 130 kilometru attālajā bērnu slimnīcā.

Ārsti paziņoja, ka gripa skārusi Džeidas smadzenes - viņai konstatēta encefalopātija. "Viņi teica, ka mūsu bērns varētu nekad neatmosties, un, ja tomēr atmostos, viņa vairs nebūtu tāda, kā iepriekš," stāsta meitenītes māte Amanda.

foto: Facebook / Amanda Phillips

Tomēr Jaungada dienā notika brīnums - Džeida atmodās. Ārsti teica, ka viņai paveicies, ka ir dzīva. Tomēr ātri vien sajūsmu jau atkal nomainīja bēdas - atklājās, ka gripa ietekmējusi smadzeņu daļu, kas atbild par redzi, un bērns neko neredz. Viņai tika uzstādīta diagnoze - akūta nekrotizējošā smadzeņu encefalopātija jeb gripas vīrusa izraisīta smadzeņu tūska. "Viņas acu zīlītes bija burtiski izpletušās visas acs platumā," stāsta Džeidas māte.

Neskatoties uz aklumu, meitenīte janvāra sākumā tika izrakstīta no slimnīcas, bet regulāri devās vizītē pie neirologa. Pēc dažām nedēļām jau atkal notika brīnums - četrgadnieces redze atgriezās. Kā CNN atklājusi meitenes māte, tas noticis pēkšņi - kādā rītā sieviete ieraudzījusi, ka meita dodas uz tualeti, vairs netaustoties gar sienām.

Pašlaik ģimene gaida testa rezultātus, lai noskaidrotu, vai nekrotizējošā smadzeņu encefalopātija tikusi mantota ģenētiski. Ja tas apstiprināsies, lēkmes var turpināties arī bez gripas vīrusa klātbūtnes. Šobrīd meitenīte jūtas lieliski, CNN apstiprināja viņas māte.

ASV šajā gripas sezonā no vīrusa miruši 8200 cilvēki, tostarp 54 bērni.