foto: Sintija Zandersone/LETA
Infekcijas slimību departamenta direktors izklaides pēc uz koronavīrusa skartajām vietām pats nebrauktu
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Runā speciālists
2020. gada 27. februāris, 09:58

Infekcijas slimību departamenta direktors izklaides pēc uz koronavīrusa skartajām vietām pats nebrauktu

Jauns.lv / LETA

Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu nopietni apdomāt, vai doties ceļojumos uz koronavīrusa "Covid-19" skartajām teritorijām, šorīt LTV "Rīta panorāmā" uzsvēra Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, atzīstot, ka pats izklaides pēc uz konkrētajām vietām nebrauktu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Perevoščikovs vērtēja, ka pēdējās nedēļas laikā situācija pasaulē ir strauji mainījusies, jo jaunais vīruss strauji izplatās ārpus Ķīnas un pašlaik jaunās saslimšanas vairāk konstatē ārpus šīs valsts. Piemēram, Itālijā pašlaik notiekot "mazliet nekontrolēta" vīrusa izplatība, jo šajā valstī īsti nav noteikts, kā vīruss sācis izplatīties.

Šādos apstākļos speciālists vēlreiz aicināja Latvijas iedzīvotājus izvērtēt, vai ceļot uz vīrusa skartajām teritorijām - Itālijas ziemeļiem, Ķīnu, Dienvidkoreju un Irānu. Viņš gan atzina, ka inficēšanās risks lielā mērā ir atkarīgs no galamērķa reģiona, proti, Itālijā pašlaik par vīrusa skartiem atzīti pāris reģioni, bet uz pārējiem ceļot ir drošāk.

Ja cilvēkam pēc ceļojuma tomēr ir radušās aizdomas par iespējamu inficēšanos, Perevoščikovs vēlreiz aicināja visus izturēties piesardzīgi gan pret sevi, gan apkārtējiem, tostarp divas nedēļas nekontaktēties ar līdzcilvēkiem un nedoties pašiem pie ārsta, bet izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pašlaik ātrā palīdzība kopumā ir saņēmusi 42 šādus izsaukumus.

Speciālists vērtēja, ka 2% mirstība no jaunā vīrusa ir vērtējama kā augsts rādītājs, lai arī patiesībā dati varēti būt citādi, jo ne visi saslimšanas gadījumi tiek fiksēti.

Pašlaik izpētīts, ka vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku līdz divu metru attālumā. Pēc Perevoščikova vārdiem, vīruss ir bīstamāks, piemēram, par gripu, jo tas ir jauns un nevienam nav imunitātes pret to. Tāpat sarežģītāka ir tā ārstēšana, turklāt, ja infekcijai pievienojas pneimonija, ārstēšana ieilgst vēl vairāk.

Perevoščikovs atzīmēja, ka pašlaik neviens medicīnas speciālists neprognozē, kad varētu pierimt vīrusa izplatība. Lai arī ļoti daudzi medicīnas speciālisti strādā pie medikamentu izstrādes pret "Covid-19", pašlaik nav ziņu, ka būtu atrasti pārliecinoši efektīvi līdzekļi.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem - paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums vai apgrūtināta elpošana, jāierobežo kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana 113, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

Latvijas ceļotājiem ļoti populārs galamērķis ir Itālija, tostarp kalnu slēpošanas kūrorti valsts ziemeļos, taču Itālijā ir lielākais koronavīrusa "Covid-19" gadījumu skaits Eiropā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās