foto: AFP/Scanpix
Ķīnas veselības uzraudzības amatpersonas publicē pirmo apjomīgo pētījumu par koronavīrusu
2020. gada 18. februāris, 10:31

Ķīnas veselības uzraudzības amatpersonas publicē pirmo apjomīgo pētījumu par koronavīrusu

Jauns.lv

Veselības uzraudzības amatpersonas Ķīnā ir publicējušas pirmo apjomīgo pētījumu par nāvējošos koronavīrusu “Covid-19”, izanalizējot vairāk nekā 70 000 inficēšanās gadījumu, vēsta BBC.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ķīnas Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka vairāk nekā 80% gadījumu saslimšana ar vīrusu noritējusi viegli un pacienti ir atveseļojušies. Lielākam riskam ir pakļauti tieši vecāka gadu gājuma ļaudis. 

Pētījums norāda arī uz augsto risku medicīnas personālam, proti, Uhaņā (koronavīrusa epicentrā) jau nomiruši desmitiem ārstu. Pētījumā uzsvērts, ka Hubei province ir vissmagāk skartā teritorija valstī un tur nāves gadījumu skaits ir 2,9% salīdzinājumā ar 0,4% pārējā Ķīnas teritorijā. 

Pētījumā iegūtie dati apliecina, ka procentuāli kopējais no “Covid-19” mirušo skaits ir 2,3%. Jaunākie oficiālie dati liecina – uz doto brīdi koronavīrusa izraisītu nāves gadījumu skaits ir 1868 un inficēšanās gadījumu skaits – 72 436.

Pētījuma rezultāti lielā mērā apstiprina medicīnas speciālistu un amatpersonu iepriekš pausto par koronavīrusu “Covid-19”. Daži no secinājumi ir šādi: 

1. Aptuveni 80,9% pacientu vīrusu pārslimo vieglā formā, 13,8% smagā, bet 4,7% atrodas kritiskā stāvoklī.

2. Augstākais nāves gadījumu skaits ir starp vecāka gadu gājuma cilvēkiem, proti, virs 80 gadiem.

3. Bērniem vecumā līdz 9 gadiem nāves gadījumi nav apstiprināti, cilvēkiem līdz 39 gadu vecumam nāves gadījumu skaits joprojām ir zems – 0,2%.

4. Nākamajās vecuma grupās nāves gadījumu skaits pakāpeniski pieaug – no 40 gadiem – 0,4%; no 50 gadiem – 1,3%; no 60 gadiem – 3,6%; no 70 gadiem – 8%.

5. Izvērtējot dzimumu proporciju, vīrieši no jaunā vīrusa mirst biežāk nekā sievietes

6. Blakus saslimšanas, kas pakļauj pacientus lielākam nāves riskam ir – sirds un asinsvadu slimības, diabēts, hroniskas elpošanas slimības un hipertensija.

Ķīna rekordātrumā ceļ jaunu slimnīcu ar koronavīrusu sasirgušajiem

Ķīnas pilsētā Uhaņā plānots uzcelt slimnīcu, kurā vienlaikus varētu ārstēt 1000 ar jauno koronavīrusu sasirgušos. Bīstamā vīrusa straujās izplatības dēļ ...

gallery icon
16

Pētījuma autori lēš, ka koronavīrusa epidēmiskā līkne pieaugusi ap 23. janvāri, bet samazinās kopš 11. februāra. Pētījuma dati liecina, ka kopējā epidēmijas līknes lejupejošā tendence varētu nozīmēt to, ka Hubei provinces izolācija, kā arī nemitīga informācijas pārraidīšana par to, kā sevi pasargāt no vīrusa, varētu būt palīdzējusi ierobežot epidēmiju. 

Taču autori arī neizslēdz iespēju, ka daudziem, atgriežoties no garajām brīvdienām, epidēmija varētu izplatīties ar jaunu spēku. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ķīnas ārstu sejas pēc ilgstoša darba maskās ar koronavīrusa pacientiem

Gan Ķīnas sociālajos tīklos, gan arī “Instagram” ātri izplatījušās mediķu bildes, kurās redzamas viņu sejas pēc diennaktīm ilga darba ar ...

gallery icon
9