foto: LETA
Pret mazasinību, aizcietējumiem, virkni slimību un pat tievēšanai - kāpēc uzturā vērts iekļaut bietes
Bietes.
Esi vesels
2020. gada 25. janvāris, 07:16

Pret mazasinību, aizcietējumiem, virkni slimību un pat tievēšanai - kāpēc uzturā vērts iekļaut bietes

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Bietes kopš seniem laikiem tautas medicīnā lieto daudzu slimību profilaksē un ārstēšanā. Tām piemīt pretiekaisuma, pretsāpju, urīndzenoša, pretstresa, asinis attīroša iedarbība.

Bietes veicina tauku vielmaiņu, normalizē aknu šūnu darbību un samazina holesterīna līmeni asinīs. Bietēs ir daudz minerālvielu, īpaši daudz kālija, kas labi ietekmē sirdsdarbību un daudzas citas organisma funkcijas.

Kā lietot?

Organisma spēcināšanai, lai neslimotu vai ātrāk atkoptos pēc slimošanas, pagatavo garšīgu dzērienu: pusglāzei svaigi spiestas biešu sulas pievieno pusglāzi burkānu sulas. Lieto pirms brokastīm un pusdienām. Vēl vari pusglāzē biešu sulas iemaisīt 2 ēdamkarotes pīlādžu sulas un nedaudz medus. Dzērienu sadali divās porcijās, izdzer no rīta un pēcpusdienā.

Sirds veselības profilaksei pagatavo vienādās proporcijās biešu sulu un medu. Lieto 1–2 ēdamkarotes 3 līdz 5 reizes dienā. Kurss 3 nedēļas.

Ja ir aizcietējumi, pagatavo svaigi spiestu biešu-ķirbju sulu. Dzērienā iemaisi 3 ēdamkarotes izspiedu (bietes un ķirbja). Ja aizcietējumi ir regulāri, samaisi biešu, burkānu un rutku sulu vienādā daudzumā un lieto pa 2 ēdamkarotēm pirms ēšanas 3 reizes dienā. Kurss 1–2 mēneši.

Mazasinībai reizi dienā izdzer glāzi svaigu spiestu sulu maisījumu no bietēm, burkāniem, kāpostiem un selerijām. Dzērienā iemaisi pāris ēdamkarotes izspiedu.

Ja naktīs moka bezmiegs, vienādā daudzumā izspied biešu un kartupeļu sulu, pievieno medu. Pirms gulētiešanas apēd 7 ēdamkarotes šā sīrupa.

Ja vēlies tievēt, pirms katras ēšanas reizes apēd 100–150 gramu vārītu biešu bez sāls. Bietēs esošās šķiedrvielas ļaus vēderam labi darboties, ātrāk izvadīs no organisma slikto holesterīnu un uzlabos vielmaiņu.

Ja ir enerģijas izsīkums, izspied vienādā daudzumā biešu un kāpostu sulu, samaisi un atdzesē. Aukstu un atsvaidzinošu maziem malciņiem dzer un izbaudi, kā ķermenī atgriežas enerģija. Pagatavo šādu kokteili mājās un ņem līdzi uz darbu.

Hipertonijas (paaugstināts asinsspiediens) gadījumā biešu sulu samaisi vienādās devās kopā ar medu. Lieto pa 1–2 ēdamkarotēm 3–5 reizes dienā. Šis līdzeklis ne tikai pazeminās arteriālo asinsspiedienu, bet arī nomierinās.

Vasarā pret galvassāpēm vari izmantot biešu lapas: tās labi saburzi ar rokām un pieliec pie pieres. Pēc 15 minūtēm nepatīkamās sajūtas pāries.

Ievēro!

● Biešu sulu pēc izspiešanas nostādini vismaz divas stundas un tikai tad to lieto.

● Biešu sulu tās stipruma dēļ lieto kopā ar citām dārzeņu sulām – burkānu, ķirbju, kāpostu.

● Lai paaugstinātu dzelzs līmeni asinīs, biešu sulu lieto kopā ar burkānu sulu. Burkānu sulai jābūt svaigi spiestai, bet biešu sulai nostādinātai divas stundas.