foto: Shutterstock
Kā pieveikt saaukstēšanos ar dabīgiem līdzekļiem, nevis ķīmiju
Esi vesels
2019. gada 13. novembris, 12:42

Kā pieveikt saaukstēšanos ar dabīgiem līdzekļiem, nevis ķīmiju

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai jūsu atvases ātrāk izveseļotos, neaizmirstiet par šiem pārbaudītajiem palīgiem!

1. Cinks. Pētījumi liecina, ka cinka uzņemšana papildus var vairāk nekā uz pusi samazināt saaukstēšanās biežumu. Un, ja bērns tomēr saaukstējies, tad, uzņemot cinku pirmajā dienā, kad parādījušies simptomi, var būtiski saīsināt slimošanas laiku. 

Ieteicamā dienas deva: 15 mg cinka sulfāta dienā (sīrupa vai tablešu veidā).

2. C vitamīns. Ļoti svarīgs, lai imūnsistēma labi funkcionētu. Pierādīts, ka C vitamīna lietošana ikdienā var samazināt saaukstēšanās ilgumu gandrīz par 20 % un arī padarīt slimošanu vieglāku. 

Ieteicamā dienas deva: 1–2 g C vitamīna dienā.

3. Probiotikas. Labo baktēriju uzņemšana visā rudens un ziemas sezonā var palīdzēt izvairīties no drudža, klepus un tekoša deguna. Meklējiet Lactobacillus acidophilus NCFM un Bifidobacterium animalis celmus, par kuriem pierādīts, ka tie ir efektīvi bērniem saaukstēšanās gadījumos. 

4. Ģerāniju dzimtas augs Pelargonium sidoides. Šā auga ekstrakts, ko pazīst arī pēc nosaukuma Umckaloabo, saaukstēšanās un klepus laikā bērniem var būt noderīgs. Ir veikts pētījums par konkrētiem līdzekļiem, kuru sastāvā ir šā auga ekstrakts, piemēram, Umcka Cold Care, ko ražo Nature’s Way, un tas apliecinājis, ka šis ārstniecības augu līdzeklis var palīdzēt tikt galā ar klepu, īpaši, ja tas ir atkrēpojošs klepus, un samazināt krēpu daudzumu. 

Ieteicamā dienas deva: 10–30 pilienu dienā (atkarībā no bērna vecuma).

5. Propoliss. Propoliss patiesībā ir vairāku saaukstēšanās līdzekļu sastāvā. Ar bērniem pārbaudīts degunā smidzināms līdzeklis uz ūdens bāzes, un atklāts, ka tas uzlabo stāvokli, samazinot raksturīgos saaukstēšanās simptomus, kā arī samazina elpceļos esošo vīrusu daudzumu, kuri izraisa slimību. Internetā ir nopērkami daudzi deguna aerosoli ar propolisu. Meklējiet tādu, kas ir dabīgs un piemērots bērniem, taču nelietojiet, ja bērnam ir alerģija pret bišu produktiem.

Ieteicamā dienas deva: kā norādīts konkrētā līdzekļa lietošanas pamācībā.

6. Griķu medus. Tas ir vēl viens vienkāršs dabīgs līdzeklis, ko saaukstēšanās laikā var lietot kā alternatīvu zālēm. Svaigs griķu medus ir pārbaudīts pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 100 bērnu, un šis pētījums liecina, ka viena vienīga griķu medus deva, ko bērni saņēma pirms gulētiešanas, ļāva viņiem mazāk klepot un labāk izgulēties salīdzinājumā ar tiem, kuriem deva konvencionālo klepus sīrupu vai kuri nesaņēma neko. 

Ieteicamā deva: 2–5 gadus veciem bērniem – ½ tējk. (2,5 ml); 6–11 gadus veciem – 1 tējk. (5 ml); 12–18 gadus veciem – 2 tējk. (10 ml).

Svarīgi! Nedodiet medu par gadu jaunākiem bērniem, jo tas var saturēt zīdaiņiem bīstamas baktērijas.