foto: LETA
74% Latvijas iedzīvotāju nejūt vajadzību apmeklēt psihologu
Farmaceite Agnese Ritene.
Esi vesels
2019. gada 30. oktobris, 14:54

74% Latvijas iedzīvotāju nejūt vajadzību apmeklēt psihologu

Jauns.lv / LETA

74% iedzīvotāju apgalvo, ka nav bijuši pie psihologa un arī neredz vajadzību to apmeklēt, kamēr 11% aptaujāto atzinuši, ka nekad nav bijuši pie psihologa, bet to ir nepieciešams apmeklēt, liecina "Mana Aptieka&Apotheka Veselības indekss" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Pēdējā gada laikā 10% respondentu ir saskārušies ar depresiju. Aptauja liecina, ka ar depresiju biežāk saskaras sievietes (10%), kamēr starp vīriešiem šādu problēmu atzīst tikai 5% respondentu.

Visvairāk (16%) ar depresijas pazīmēm saskārušies respondenti vecumā no 55 līdz 63 gadiem. Turpretim vismazāk ar depresijas pazīmēm (tikai 6%) saskārušies iedzīvotāji vecumā no 23 līdz 34 gadiem.

Pirmspensijas vecumā cilvēki nereti sastopas ar vientulību un izmisuma sajūtu, jo dzīvē notiek līdz tam nebijušas pārmaiņas, vēstīja "Mana Aptieka" farmaceite un "Tukuma Centra aptiekas" vadītāja Agnese Ritene. Piebilstot, ka būtiski ir izprast šādu problēmu cēloņus un meklēt citus veidus kā rast piepildījumu dzīvē.

Ritene atzīst, ka, kopā ar speciālistu pakalpojumu nepieejamību reģionos, sabiedrībā joprojām pastāv aizspriedumi par psihologa un psihiatra apmeklēšanu.

 Pētījumā piedalījās 1009 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Tēmas