foto: Shutterstock
Kā pasargāt smadzenes no stresa
2019. gada 18. augusts, 06:49

Kā pasargāt smadzenes no stresa

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kad cilvēkam ir intensīva garīgā slodze, viņš cieš no hroniskām slimībām vai atgūstas pēc insulta, organismam ir būtiski saņemt visas nepieciešamās vielas, kas veicina un atvieglo smadzeņu darbību.

Pāris beidzamo gadu desmitu laikā mūsu smadzenēm nākas strādāt bez pilnvērtīgas atpūtas, jo ir ātri jāpielāgojas citādai garīgajai slodzei un jāstrādā saspringta režīma apstākļos. Pat vecākiem cilvēkiem jāapgūst milzum daudz jaunas informācijas un jāspēj pielāgoties jaunajām tehnoloģijām. Šādos apstākļos smadzenes tiek pārslogotas, uzkrājas saspringums un stress, un cilvēks var justies viegli aizkaitināms vai apātisks, ātri nogurt un viņam var pasliktināties atmiņa.

Vajadzīgas uzturvielas

Svarīgi atcerēties, ka rūpes par smadzeņu veselību ietver ne tikai izzinošas literatūras lasīšanu, pārdomas, pašanalīzi un saturīgas sarunas ar domubiedriem. Tām vajadzīgas arī dažādas uzturvielas (vitamīni, mikroelementi, taukskābes, vielas no augu ekstraktiem), un šīs uzturvielas ir jāuzņem pietiekamā daudzumā.

Ir daudz pētījumu, kas apstiprina, ka smadzeņu darbības atbalstīšana ar bioloģiski aktīvām vielām ir patiešām efektīva. Bioloģiski aktīvās vielas ir smadzeņu šūnu struktūrelementi (aminoskābes, Omega 3 taukskābes, lecitīns, B12 vitamīns), bet citas lieliski stimulē asinsriti un vielmaiņu, kas noris neironos (rožainās rodiolas ekstrakts, ginka koka lapu ekstrakts, safrāna ekstrakts un citi).

Palīdz augu ekstrakti

Zinātniekus vienmēr ir interesējusi augu ekstraktu ietekme uz cilvēka veselību, jo atšķirībā no mākslīgi radītām ķīmiskām zālēm ekstrakti vienlaikus veic vairākas funkcijas un gandrīz vienmēr – 99 % gadījumu – ir droši. Ķīmiskie preparāti var radīt smagus blakusefektus, pat nāvi, bet augu ekstrakti sliktākajā gadījumā izraisīs caureju vai alerģiju, kas pāries, kad cilvēks pārstās tos lietot.

Diemžēl tā sauktās smadzeņu slimības, piemēram, demence, ar katru gadu kļūst jaunākas – skar jaunākus cilvēkus. Ir svarīgi ar sociālajām aktivitātēm un dabīgiem līdzekļiem stimulēt smadzeņu darbību, jo tad demences attīstību, kas vēl ir tikai sākuma stadijā, var apturēt vai pat novērst.

Pētnieki ir atklājuši vairākus ārstniecības augu ekstraktus, kas tonizē un stimulē smadzeņu darbību, un viens no šādiem ārstniecības augiem ir rožainā rodiola jeb zeltsakne (Rhodiola rosea). Atsevišķos pētījumos rožainā rodiola pierādījusi, ka tā var būt spēcīgs adaptogēns līdzeklis, kas palīdz samazināt stresu, un labs antidepresants.

Leģendām apvītās rodiolas spējas

Par rožainās rodiolas dziednieciskajām īpašībām zinājuši jau senie grieķi, tibetiešu mūki un indiešu brahmaņi. Leģendas vēstī, ka Altajā, kur rožainā rodiola sastopama brīvā dabā, šamaņi esot slēpuši vietas, kur tā augusi, un šīs zināšanas nodevuši no paaudzes paaudzē. Kāds ticējums vēstī, ka cilvēkam, kurš atradīs zeltsakni, līdz mūža galam būs nodrošināta laba veselība, veiksme, un viņš nodzīvos divus gadsimtus.

Ķīnas imperatori esot solījuši dāsnu atlīdzību tam, kurš uzies rožainās rodiolas audzes, jo, protams, gribējuši dzīvot un valdīt mūžīgi.

Tikai 1961. gadā pētnieki krievu zinātnieka, bioloģijas zinātņu doktora Georga Krilova (Георгий Васильевич Крылов) vadībā 3000 metru augstumā Altajā atrada zeltsakni.

Ko spēj bioloģiski aktīvās vielas

Klīniskie pētījumi liecina, ka rožainās rodiolas dziednieciskās īpašības nodrošina unikāls ķīmiskais sastāvs. Zeltsakne satur bioloģiski ļoti aktīvas vielas glikozīdus, salidrozīdus un flavonoīdus (kempferolu, hiperozīdu, kvercetīnu). Piemēram, salidrozīdi klīniskajos pētījumos pierādījuši spējas veicināt eritrocītu ražošanu un atjaunot sarkanos asinsķermenīšus, kas uzlabo smadzeņu un citu audu apgādi ar skābekli.

Rožainās rodiolas ekstrakts palīdz ātrāk adoptēties un pielāgoties fiziskam un garīgam stresam, jo samazina stresa hormona kortizola līmeni. Bet kā nootrops līdzeklis (kas stimulē domāšanu) rodiolas ekstrakts uzlabo uzmanību, koncentrēšanas spējas un atmiņu. Būtībā tas regulē neiromediatoru seratonīna un dopamīna līdzsvaru, un tādējādi ļauj atbrīvoties no trauksmes.

Rožainās rodiolas ekstrakts var palīdzēt, ja ir veģetatīvā distonija, samazinātas darbspējas un cilvēks ātri nogurst. Kā dziedniecisks līdzeklis tas var nākt par labu cilvēkiem, kas cieš no nervu sistēmas darbības traucējumiem, depresijas, ja ir pārciestas smagas slimības (onkoloģiskas slimības, tuberkuloze, insults, infarkts, meningoencefalīts). Rožainās rodiolas ekstrakts ļauj organismam pēc slimošanas ātrāk atjaunot spēkus, īpaši, ja terapijā ir bijis iekļauts antibiotiku kurss.

Īpaši ziemā, kad ātri satumst, rožainās rodiolas ekstrakts var veicināt labākas darbspējas un gaišāku noskaņojumu, bet vecākiem cilvēkiem ekstrakta babvēlīgās iedarbības ietekmē var uzlaboties koncentrēšanās spējas un atmiņa un līdzsvaroties nervu sistēmas stāvoklis – uzbudinātības un atslābuma posmi.