foto: Shutterstock
Ja gribat dzīvot ilgāk, dodieties pastaigās
2019. gada 15. augusts, 07:00

Ja gribat dzīvot ilgāk, dodieties pastaigās

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ja katru dienu 30 minūtes no sēdēšanas laika aizvietosiet ar kādu citu aktivitāti, jūsu risks nomirt samazināsies par 35 procentiem.

Nav pat nepieciešams svīst un mocīties sporta zālē, mūžu var pagarināt pat mērenas fiziskās aktivitātes, arī vienkāršas pastaigas.

“Fiziskās aktivitātes jebkādā intensitātē labvēlīgi iedarbojas uz veselību,” stāsta viens no Kolumbijas Universitātes Īrvingas Medicīnas centra pētniekiem Keits Diazs. Pētnieki analizēja 8000 cilvēku veselību un izkustēšanās intensitāti. Kad pētījumu sāka, dalībnieki bija vismaz 45 gadus veci.

Secinājums bija šāds: cilvēki, kas nomainīja sēdēšanu pret jebkādu 30 minūtes ilgu vidējas vai augstas intensitātes fizisku nodarbi, samazināja priekšlaicīgas nāves risku par 35 %, un arī tie, kas šādās aktivitātēs pat nenosvīda, samazināja savu risku par 17 procentiem.

Ja jums šķiet, ka 30 minūtes ir par daudz, tad kaut kādu pozitīvu efektu veselībai var panākt pat ar dažas minūtes ilgām vidēji intensīvām fiziskajām aktivitātēm vai enerģiskāku izkustēšanos.

Šis atklājums īpaši attiecas uz cilvēkiem, kas ilgstoši sēž, piemēram, darbā.

Lēš, ka aptuveni 25 % pieaugušo sēžot dienā pavada astoņas vai vairāk stundu. Pētnieki apgalvo, ka pozitīvas pārmaiņas var panākt, pat izejot pusdienlaikā pastaigāties.

Iepriekš veiktos pētījumos tie paši pētnieki konstatēja, ka cilvēkiem, kas bez piecelšanās nosēž stundu vai ilgāk, ir palielināts priekšlaicīgas nāves risks. Un otrādi – tiem, kas sēdēja 30 minūtes vai mazāk, šis risks bija zemāks.