foto: PA Wire/PA Images
Publicēti satraucoši dati: simtiem tūkstoši bērnu slimo ar astmu Eiropas augstā gaisa piesārņojuma dēļ
2019. gada 8. augusts, 12:36

Publicēti satraucoši dati: simtiem tūkstoši bērnu slimo ar astmu Eiropas augstā gaisa piesārņojuma dēļ

Jauns.lv

Pētnieki uzskata, ka gaisa piesārņojums Eiropā, simtiem tūkstošiem bērnu radījis astmu, vēsta britu mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiek uzsvērts, ka ar stingrākām pamatnostādnēm gāzu emisiju jomā varētu novērst milzīgo skaitu saslimšanas gadījumu. 

Pētījumā atklāts, ka trešdaļu astmas gadījumu varētu būt izraisījis gaisa piesārņojums. Tiek uzskatīts, ka simtiem tūkstoši bērnu vecumā no viena līdz 14 gadiem saslimuši ar astmu, jo bijuši pakļauti piesārņota gaisa ieelpošanai. 

Barselonas Globālās veselības institūta vadītā pētījumā aplūkoti vairāk nekā 60 miljoni astmas gadījumu bērniem no 18 dažādām Eiropas valstīm. Tika salīdzināts astmas gadījumu skaits valstī ar piesārņotības līmeni. 

Pētījumā konstatēts, ka ik gadu būtu iespējams novērst 11,4 procentus astmas gadījumu, ja valstis ievērotu maksimālo pieļaujamo gaisa piesārņotības līmeni, taču tas daudzviet pārsniedz atļautās normas. 

Tiek uzskatīts, ka pašreizējās vadlīnijas par gaisa tīrības pakāpi ir novecojušas un atļautais maksimālais piesārņojuma līmenis būtu jāsamazina. 

Astma ir hroniska slimība, kurai raksturtīgas dažādas smaguma pakāpes atkārtotas elpas trūkuma un sēkšanas epizodes. Astmas lēkmes laikā elpceļi kļūst pietūkuši, izraisot elpceļu sašaurināšanos un samazinot gaisa plūsmu plaušās. Astmas iemesli līdz galam vēl nav izprasti. Tomēr pastāv dažādi riska faktori, kas izraisa astmu, piemēram, alergēni, tabakas dūmi un ķīmiskas vielas. Astmu nevar izārstēt, bet atbilstoša ārstēšana var kontrolēt slimību un cilvēki var dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. 

Tēmas