foto: LETA
Kāpēc sēnes ir veselīgas un no kādām slimībām ļauj izvairīties vien porcija meža velšu 2x nedēļā
Grozs ar baravikām.
2019. gada 8. augusts, 11:14

Kāpēc sēnes ir veselīgas un no kādām slimībām ļauj izvairīties vien porcija meža velšu 2x nedēļā

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Sēnes var samazināt krūts vēža risku par 64 %, un tās var arī palīdzēt saglabāt asu prātu, kad kļūstam vecāki.

Tikai divas porcijas sēņu nedēļā par aptuveni 50 % samazina risku, ka vecumā pieredzēsiet vieglu mentālo funkciju pasliktināšanos. Parasti tas izpaužas kā īslaicīgs atmiņas zudums vai nespēja koncentrēties un tiek uzskatīts par demences agrīnu stadiju.

Lai gan neviens nevar izskaidrot sēņu terapeitisko efektu, pētnieki ir pārliecināti, ka tas ir saistīts ar ķīmisko savienojumu ergotioneīnu, ko satur lielākā daļa sēņu sugu.

Pētnieki no Singapūras Nacionālās universitātes sešus gadus pētīja dažādu sēņu lietošanas efektu, piemēram, celmenes, austeru sānausi, šitake sēnes un šampinjonus. Pētījumā iesaistījās 663 cilvēki, kas bija 60 gadu veci un vecāki. Pētnieki viņiem pārbaudīja dažādas kognitīvās, valodas un vizuālās telpiskās uztveres prasmes, kā arī pierakstīja, kādas sēnes un cik daudz šie cilvēki lietoja uzturā.

Pētījuma beigās zinātnieki konstatēja, ka optimāls sēņu daudzums, lai izvairītos no mentālo funkciju pasliktināšanās, ir viena porcija, kas atbilst trim ceturtdaļām tases pagatavotu sēņu jeb, mērot gramos, 150 gramu divas reizes nedēļā.

Sēņu profilaktiskais efekts bija “negaidīts un daudzsološs”, pētnieki secināja.