foto: Shutterstock
Kad apēsts par daudz: kā rīkoties, lai nesabojātu savu veselību
Mājas aptieciņa
2019. gada 24. jūnijs, 07:30

Kad apēsts par daudz: kā rīkoties, lai nesabojātu savu veselību

Jauns.lv

Svētkos, protams, var atļauties baudīt vairāk, sātīgākus un kalorijām bagātīgākus ēdienus. Ikdienā par šādiem ēšanas paradumiem gan būtu jāaizmirst. Vislabāk ievērot mērenību. Ja tomēr regulāri sanāk pārēsties, svarīgi atcerēties, ka tas var beigties ar sabojātu veselību, – visbiežāk no pārēšanās cieš aknas un kuņģa zarnu trakts, skaidro farmaceite Amanda Ozoliņa.

Izsalkums vai slāpes?

Pārāk ātra ēšana – arī izaicinājums gremošanas sistēmai. Tās laikā ēdiens netiek pietiekami sakošļāts, un tas rada papildu slodzi kuņģa zarnu traktam. Nesteidzīga ēšana palīdz saudzēt gremošanas sistēmu un samazina apēstā ēdiena daudzumu, jo sāta sajūta ir jūtama daudz savlaicīgāk.

Ikdienā jābūt uzmanīgam ar izsalkuma sajūtu – to ir viegli sajaukt ar slāpēm. Bieži ir situācijas, kad šķietami radusies izsalkuma sajūta, taču patiesībā ķermenis signalizē, ka nav uzņemts pietiekami daudz šķidruma. Ieteicams izdzert glāzi ūdens un nogaidīt, ļoti iespējams, ka pēc neilga laika izsalkuma sajūta būs pārgājusi.

Kā palīdzēt, ja gadījies pārēsties

1. Iedzer piparmētru tēju, lai atslābinātu zarnu traktu un samazinātu smaguma sajūtu vēderā. Vērtīgs palīgs pret gremošanas traucējumiem ir ķimeņu tēja, ko gatavo, sauju ķimeņu aplejot ar verdošu ūdeni. Der arī kuņģa pilieni – to sastāvā ir vilkogas un piparmētras tinktūra (samazina spazmas), vērmeles tinktūra (veicina gremošanas sulu izdalīšanos) un baldriāna tinktūra (nomierinoša).

Ieteicams izvairīties no gulēšanas, jo, ķermenim atrodoties horizontāla stāvoklī, rodas spiediens uz vēderu, tādējādi vēl vairāk pasliktinot pašsajūtu.

2. Pusstundu stundu pēc pārēšanās dodies mierīgā pastaigā. Vēlams veikt arī lēnus, stiepjošus vingrinājumus. Pēc vairākām stundām, kad pārēšanās sajūta pārgājusi un atjaunojies izsalkums, izvēlies tikai vieglus ēdienus – ja ēdīsi smagus, kalorijām bagātīgus ēdienus, nepatīkamā pašsajūta ātri vien atgriezīsies.

3. Ja slikta pašsajūta ir izteikta un saglabājas ilgstoši, rodas dedzināšanas vai spiediena sajūta pakrūtē, to var samazināt ar aptiekā nopērkamiem bezrecepšu preparātiem, kas satur gremošanas fermentus (lipāze, amilāze un proteāze). Lipāze palīdz gremošanas orgāniem sašķelt taukus, amilāze sašķeļ ogļhidrātus (cukurus), un proteāze sašķeļ olbaltumvielas.