foto: Shutterstock
Ko tu nodari savam organismam, ja ekonomē laiku uz miega rēķina
2019. gada 22. jūnijs, 07:15

Ko tu nodari savam organismam, ja ekonomē laiku uz miega rēķina

"Patiesā Dzīve"

Kurš gan nav dzirdējis, ka sliktais ieradums ekonomēt laiku uz miega rēķina galu galā var novest pie sirds problēmām. Tomēr nav īsti skaidrs, kāds ir šīs mijiedarbības molekulārais mehānisms.

Zinātnieki no Kolorāado Universitātes Boulderā (ASV) pieļauj, ka hroniska miega deficīta rezultātā var samazināties mikroRNS molekulu koncentrācija, kam ir izšķiroša loma asinsvadu veselības regulēšanā un kas ir specifiski sirds un asinsvadu funkcijas biomarķieri.

Eksperimentā tika mērīts asinīs cirkulējošo pretiekaisuma mikroRNS līmenis 24 cilvēkiem – vīriešiem un sievietēm ap 55 gadu vecumu, kas neslimo ar sirds slimībām un kopumā tiek uzskatīti par veseliem.

Pirmajā grupā bija iekļauti 12 cilvēki, kas guļ mazāk par septiņām stundām, otrajā – 12 citi cilvēki ar normālu nakts miega ilgumu. Izrādījās, ka pirmajai grupai pretiekaisuma mikroRNS līmenis ir ievērojami zemāks nekā otrajai, un tas ir nopietns arguments, kas liek pievērst pastiprinātu uzmanību sirds un asinsvadu veselībai, jo hroniska neizgulēšanās var veicināt iekaisuma procesu attīstību 

Tēmas