foto: Shutterstock
Kāpēc ne visiem der skriešana?
Esi vesels
2019. gada 31. maijs, 06:50

Kāpēc ne visiem der skriešana?

Jauns.lv

Viena no jaukākajām fiziskajām aktivitātēm brīvā dabā ir skriešana, taču ne visi var un drīkst skriet. Tas var būt saistīts ar veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Kāpēc tā?

Skriešanai ir nepieciešams labāks līdzsvars, lielāks muskuļu spēks un lielāks locītavu kustību apjoms. Skrienot ievērojami palielinās slodze uz locītavām, piemēram, virsmas reakcijas spēks var palielināties līdz pat 250 procentiem no ķermeņa svara, tāpēc cilvēkiem ar locītavu un mugurkaula problēmām skriešana nav ieteicama. 

Skriešanā iesaistās vairākas muskuļu grupas, kuras var trenēt izolēti uz paklāja, piemēram, sēžas muskuļus, augšstilba un apakšstilba muskuļus, kā arī pēdas muskuļus, taču skriešanas biomehānika ir daudz sarežģītāka, un šī slodze ir savā veidā neatkārtojama.

Pateicoties tam, ka notiek ķermeņa savērpšanās, konstanti iestiepjas un atslābinās ķermeņa diagonāles, tajā pašā laikā spēks spēj virzīties augšup un lejup pa ķermeni, tas nepaliek vienā vietā, bet gan izplatās pa visu ķermeni. Lai šis spēka izplatīšanās veids būtu efektīvs, ir nepieciešams labi funkcionējošs rumpja centrs jeb spēcīga rumpja muskuļu korsete.