foto: Shutterstock
28 gadi komai līdzīgā stāvoklī: pamostas sieviete, kura 1991. gadā iekļuva traģiskā autoavārijā
2019. gada 23. aprīlis, 12:30

28 gadi komai līdzīgā stāvoklī: pamostas sieviete, kura 1991. gadā iekļuva traģiskā autoavārijā

Jauns.lv

Munira Abdulla cieta traģiskā autoavārijā 1991. gadā, kad viņas automašīnā ietriecās autobuss. Tolaik 32 gadus vecā sieviete piedzīvoja smagas smadzeņu traumas, kas viņu noveda veģetatīvā stāvoklī (komai līdzīgs stāvoklis, kad pacients nez uz ko nereaģē, taču spēj just sāpes). 28 gadus vēlāk noticis brīnums – sieviete pamodusies.

Traģiskais negadījums noticis 1991. gadā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE). Munira no skolas bija savākusi savu četrus gadus veco dēlu un devās mājās, kad pēkšņi autobuss ietriecās viņas vadītajā automašīnā. Muniras dēls autoavārijā guva vieglas traumas, taču pati māte – smagus smadzeņu bojājumus. 

Abdullas kundze no slimnīcas AAE tika pārvietota uz Londonu, kur ārsti arī noteikuši veģetatīvo stāvokli, kas nozīmēja – paciente nereaģēja ne uz ko citu, kā tikai uz sāpēm. Pēcāk Munira atkal nogādāta slimnīcā AAE, kur četrus gadus barota caur zondi un saņēmusi īpašu fizioterapiju, lai pilnībā neatrofētos viņas muskuļi. 

2017. gadā Apvienoto Arābu Emirātu princis piedāvāja segt Murinas ārstēšanas izdevumus pie speciālistiem Vācijā. Turi viņa saņēmusi īpašu terapiju, lai uzlabotu sievietes miega stāvokli. 

Lai gan ārsti ģimenei nedeva nekādas cerības, ka Munira kādreiz varētu atlabt, 2018. gadā – 28 gadus pēc traģiskā negadījumā, Abdullas kundze šokēja ārstus un tuviniekus, pamostoties no komai līdzīgā stāvokļa. 

“Viņa sāka izdvest dīvainas skaņas, bet ārsti atteica, ka tas mātes stāvoklī ir normāli. Jau dažas dienas vēlāk viņa sauca manu vārdu. Tas bija brīnums,” medijiem apstiprinājis Abdullas dēls. 

Kopš apziņas atgūšanas Munira nogādāta atpakaļ Apvienotajos Arābu Emirātos, kur turpina saņemt speciālu ārstēšanu. Taču nu viņa spēj atbildēt uz jautājumiem un pastāstīt ārstiem, kad jūt sāpes.