foto: Shutterstock
Brīvdienu miegs neglābj no pārguruma. 6 padomi, kā vieglāk iemigt
Miega badu kompensēt vienā dienā īsti nebūs iespējams.
Esi vesels
2019. gada 10. marts, 06:43

Brīvdienu miegs neglābj no pārguruma. 6 padomi, kā vieglāk iemigt

Kas Jauns Avīze

Daudziem šķiet, ka darba nedēļas laikā neizgulēto miegu var atgūt nedēļas nogalē. Tomēr ilga vāļāšanas gultā sestdienas rītā nav glābiņš.

ASV pētnieki no Kolorādo universitātes Bolderā veikuši pētījumu, kas aprakstīts žurnālā "Current Biology". Viņi visnotaļ veselus 36 brīvprātīgos vecumā no 18 līdz 39 gadiem sadalīja trīs grupās.
Dalībnieki deviņas dienas pavadīja laboratorijā zinātnieku uzraudzībā, kas novēroja, cik ilgi viņi guļ, ēd un cik bieži redz dienas gaismu.

Viena grupa nedrīkstēja gulēt vairāk par piecām stundām diennaktī visu eksperimenta laiku, otrai bija atļauts atgūt zaudēto brīvdienās. Gan vieni, gan otri sāka biežāk ēst naktīs, pieņēmās svarā vidēji par kilogramu, radās vielmaiņas traucējumi. Tikmēr kontrolgrupa varēja gulēt pa deviņām stundām dienā.

“Mēs neatklājām nekādas pozitīvas izmaiņas vielmaiņā tiem, kuriem ļāva izgulēties brīvdienās,” teic pētījuma vadītājs Kristofers Depners. Daudzi nemaz nespēja normāli nogulēt un spēja brīvdienās miegam veltīt tikai par 66 minūtēm vairāk.
Zinātnieki jau sen brīdina, ka miega trūkums veicina aptaukošanos un 2. tipa diabētu, jo, pietiekami neizguļoties, rodas tieksme pēc nakts maltītēm un pazeminās organisma spēja regulēt cukura līmeni asinīs. Ideālā variantā jācenšas turēties pie pastāvīga miega grafika. Pētnieki gan piebilst, ka var mēģināt izgulēties brīvdienās, ja citādi nevar.

Ar pārstrādāšanos bēdīgi slavenajā Japānā uzņēmumi sāk ieviest iespēju izgulēties darbavietā. Pārguruši darbinieki nav strādātāji, un aprēķināts, ka neizgulēšanās valsts ekonomikai izmaksā 138 miljardus dolāru gadā. Japāņi vidēji guļ sešas stundas un 35 minūtes – par 45 minūtēm mazāk nekā pasaulē.
Pērn informācijas tehnoloģiju kompānija Nextbeat ierīkoja pa atpūtas istabai dāmām un kungiem, apgādātas ar aromterapijas ierīcēm un skaņas izolāciju. Te aizliegts izmantot telefonus un datorus, atļauts tikai izgulēties.

Kāda kāzu rīkotāju firma ieviesusi bonusu sistēmu – tie, kas guļ vairāk par sešām stundām diennaktī, saņem punktus, ko var izmantot ēdnīcā. Miega stundas uzskaita īpašā mobilajā lietotnē, un gadā tā var nopelnīt 600 dolāru.

6 padomi labākam miegam

Trīs NE! Nedzeriet, neēdiet, nesmēķējiet! Organisms būs pateicīgs, ja ļausiet tam atpūsties no nepārtrauktās darbības un mierīgi noskaņoties miegam.

Padoms vīriešiem – esiet fiziski aktīvi, taču nepārcentieties ar treniņiem. Vismaz trīs stundas pirms miega pavadiet mierīgi.

Aiznesiet no guļamistabas televizoru un datoru.

Ik vakaru ieteicams veikt kādu īpašu rituālu, piemēram, iet vannā, lasīt grāmatu, gleznot vai klausīties mierīgu mūziku. Tā iespējams sevi pieradināt, ka šis noteiktais rituāls izraisa miegu.

Pirms aizmigšanas nevajag prātot par dienas notikumiem un pagātnes ķibelēm, bet gan jāsapņo par visu skaisto, kas notiks nākotnē. Prāts nomierinās, koncentrējas uz pozitīvo, un miegs atnāk pats no sevis.

Un izmisuma gadījumiem, protams, vecā metode ar aitu skaitīšanu. Izrādās, ne jau aitās ir brīnums, bet gan skaitīšanā. Skaitīt var jebko: skaitļus no 1 līdz 300, priekšmetus istabā vai savas ieelpas un izelpas. Tādā gadījumā ne tikai labi iemigsiet, bet arī ik vakaru nodarbosieties ar meditāciju, jo elpošanas novērošana ir pirmais meditācijas likums.

Kā guļ Latvijā

2016. gada nogalē veiktā BENU aptiekas aptaujā noskaidrots, ka 35% Latvijas iedzīvotāju naktī guļ septiņas līdz deviņas stundas, 42% – piecas līdz septiņas stundas, 18% – mazāk nekā piecas stundas, tikai 5% – deviņas vai vairāk stundas.
Katrs piektais norādījis, ka naktīs slikti guļ un bieži mokās ar bezmiegu. Vaicāti, kas visbiežāk traucē izgulēties (varēja būt vairākas atbildes), 44% norādīja, ka grūtāk ir iemigt, ja aizvadītajā dienā bijis daudz stresa, 29% traucē rūpes par nākamajā dienā gaidāmo, 26% – trokšņi, 22% iemigšana ir apgrūtināta svešās vietās, 20% traucē domas par nepadarītajiem darbiem, 18% – Mēness fāzes, piemēram, pilnmēness.