foto: Shutterstock
No astmas līdz neauglībai - bīstamais triklozāns tavā zobupastā un citos higiēnas un saimniecības līdzekļos
Esi vesels
2019. gada 4. marts, 06:45

No astmas līdz neauglībai - bīstamais triklozāns tavā zobupastā un citos higiēnas un saimniecības līdzekļos

Jauns.lv

Triklozānu plaši izmanto zobupastās un citos ikdienas higiēnas un saimniecības līdzekļos, taču no šīs vielas labāk būtu turēties pa gabalu. Lūk, informācija, kāpēc un ar ko triklozānu aizvietot.

Kas tas ir?

Triklozāns ir pretmikrobu un pretsēnīšu viela, kas ir ļoti daudzās un dažādās ikdienas lietošanas precēs un personīgās higiēnas līdzekļos. Sākotnēji, 70. gados, triklozānu izmantoja kā tīrīšanas līdzekli slimnīcās, bet tagad tas ir tik ierasts un klātesošs, ka lēš – 75 % ASV iedzīvotāju, lietojot saimniecības un higiēnas līdzekļus, katru dienu ir pakļauti šīs vielas iedarbībai. 

Kur to var atrast?

Nesen ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) noteiktos ziepju produktos aizliedza izmantot triklozānu, arī Eiropas Savienība ierobežojusi tā lietošanu, taču šo vielu joprojām var atrast zobupastās, mutes skalojamos līdzekļos, dušas želejās, sejas tīrīšanas līdzekļos, šampūnos, dezodorantos, līdzekļos pret akni un ekzēmu, mājas kopšanas līdzekļos, plastmasas virtuves dēlīšos un citur. Dažkārt triklozāna vietā izmanto tam ķīmiski radniecīgo triklokarbānu (piemēram, cietajās ziepēs, ko pārdod gabaliņos).

Ko tas nodara?

Triklozāns ātri uzsūcas caur ādu un gļotādu membrānām un viegli nonāk asins plūsmā. 2Sliktā ziņa – šai vielai ir garš blakus parādību saraksts.

Dzīvniekiem trkilozāns var sagraut hormonus, samazināt spermatozoīdu skaitu, kaitēt muskuļu funkcijām, skart imūno atbildes reakciju un veicināt audzēju rašanos. Cilvēkiem to saista ar neauglību, spontāno abortu, iedzimtiem defektiem, alerģiju un astmu.

Ko var darīt lietas labā?

Lasiet produktu etiķetes. Meklējiet vārdu “triklozāns” vai kādu no tā alternatīvajiem nosaukumiem, piemēram, Irgasan DP-300, Lexol 300, Ster-Zac un Cloxifenolum. Izvēlieties produktus bez triklozāna. Atturieties arī no visa, kas satur triklokarbānu.

Tā kā ir ļoti daudz potenciāli kaitīgu ķīmisko vielu, ko izmanto populāru produktu ražošanā, kurus mēs katru dienu lietojam ķermeņa kopšanā un mājas tīrīšanā, ieteicams higiēnas un saimniecības preces meklēt kompānijās, kas atzinušas, ka savos ražojumos iekļauj tikai netoksiskas, dabīgas sastāvdaļas.

Nereti lielveikalos ir grūti atrast dabīgus produktus, bet tie ir pieejami ekoveikalos un internetā. Ir arī daudz interneta vietņu, kur var iegādāties dabīgus, bioloģiskus, videi un cilvēkam draudzīgus mājas, veselības un kosmētikas produktus.