foto: Shutterstock
Brīnums, ko varētu paveikt asins analīzes – zinātnieki ļoti tuvu fenomenālam atklājumam
2019. gada 22. janvāris, 11:37

Brīnums, ko varētu paveikt asins analīzes – zinātnieki ļoti tuvu fenomenālam atklājumam

Jauns.lv

Zinātnieki strādā pie tā, lai ar vienu asins analīžu palīdzību 10 gadus pirms simptomu parādīšanās būtu iespējams noteikt bojājumu smadzenēs, kas izraisa Alcheimera slimību. Ar analīžu palīdzību varētu laikus atklāt arī multiplo sklerozi un noteikt insulta risku.

Testā piedalījušies 247 cilvēki ar ģenētisku mutāciju, kuras rezultātā laika gaitā var attīstīties Alcheimera slimība. Analīzes parādīja, ka specifiskā proteīna līmenis pacientu asinīs pakāpeniski pieauga. Turpretī viens un tas pats proteīna līmenis cilvēkiem bez ģenētiskās gēna mutācijas bija zems un saglabājās stabils arī ilgākā laika periodā. 

Lai arī pasaulē joprojām nav izgudrotas zāles, kas spētu izārstēt Alcheimera slimību, analīzes varētu palīdzēt ārstiem laikus noteikt diagnozi, pirms nav attīstījušies smagāki simptomi. 

Vašingtonas Universitātes medicīnas skolas doktors Braiens Gordons apstiprināja, ka šāda veida analīzes būtu viegli iekļaujamas skrīninga testā jebkurā neiroloģijas klīnikā. “Šis marķieris gan nav specifisks tikai Alcheimera slimībai. Augsts līmenis varētu norādīt arī uz dažādām citām neiroloģiskām slimībām un galvas traumām,” uzsvēra doktors Gordons. Testu varētu izmantot, lai identificētu smadzeņu bojājumus multiplās sklerozes un insulta gadījumā. 

Lai testu varētu praktiski izmantot, pētniekiem ir jānosaka, cik liels asinīs esošais specifiskais proteīna līmenis ir uzskatāms par novirzi no normas. Un, cik ātrs tā pieaugums var kļūt par iemeslu bažām.