foto: Shutterstock
Piecas visvairāk atkarību izraisošās vielas pasaulē
2019. gada 14. janvāris, 13:05

Piecas visvairāk atkarību izraisošās vielas pasaulē

Jauns.lv

No dažādu pētnieku viedokļa, narkotisko vielu atkarības potenciālu var novērtēt, ņemot vērā nodarītu kaitējumu veselībai, vielu vērtību, to, cik lielā mērā narkotiskā viela aktivizē dopamīna aktivitātes pieaugumu smadzenēs, kā arī, cik smagu paģiru sindromu vielas izraisa.

Pētnieki apkopojuši piecas visvairāk atkarību izraisošās vielas pasaulē:

1. Heroīns

Heroīns tiek atzīts par visvairāk atkarību izraisošo narkotisko vielu pasaulē. Pētnieki tam piešķīruši trīs maksimālos novērtējuma punktus. Heroīns ir opiātu grupas narkotiska viela, kas tiek sintezēta no opija vai morfīna, ko savukārt iegūst no miega magonēm. Heroīns neapšaubāmi ir arī bīstamākā atkarību izraisošā viela pasaulē, jo pat viena deva var izraisīt nāvi. Tiek lēsts, ka nelegālo opiātu, tostarp heroīna, tirgus ASV gadā ir ap 68 miljardiem dolāru. 

2. Kokaīns

Kokaīns ir tropāna grupas alkaloīds - narkotiska viela, ko iegūst no Dienvidamerikas auga kokas lapām. Šī narkotiskā viela palielina dopamīna līmeni smadzenēs trīs reizes. Tiek lēsts, ka visā pasaulē kokaīnu lieto, vai ir pamēģinājuši, līdz pat 20 miljoni cilvēku. Eksperti uzskata, ka kokaīns ir piektā kaitīgākā narkotiskā viela pasaulē. 

3. Nikotīns

Nikotīns ir galvenais tabakas alkaloīds, kas rada smēķēšanas atkarību. Izsmēķējot cigareti, nikotīns ātri uzsūcas plaušās un smadzenēs. Vairāk nekā divas trešdaļas amerikāņu, kas savas dzīves laikā izmēģinājuši uzsmēķēt, pēcāk kļuvuši atkarīgi no cigaretēm. Aprēķināts, ka tabaka katru gadu līdz 2030. gadam nogalinās vairāk nekā 8 miljonus cilvēku. 

4. Barbiturāti

To atvasinājumus sākotnēji izmantoja kā trauksmes mazinošus un miega uzlabojošus līdzekļus. Mazās devās barbiturāti izraisa eiforijas sajūtu smadzenēs, bet lielākās devās tie var būt pat letāli. Barbiturātu atkarība bija izplatīta, kad zāles bija pieejamas bez receptes. Mūsdienās šo vielu atvasinājumus izmanto reti, tos aizstāj ar citiem medikamentiem. 

5. Alkohols

Lai gan alkohola lietošana, sasniedzot pilngadību, ir legāla vairumā pasaules valstu, eksperti to ierindojuši piektajā vietā visvairāk  atkarību izraisošo vielu sarakstā. Alkohols atstāj ietekmi uz smadzenēm, līdzīgi kā kokaīns, izraisot dopamīna līmeņa pieaugumu smadzenēs, kā arī atstāj negatīvu ietekmi uz aknām. Alkohols ir pasaulē otrā lietotākā atkarību izraisošā viela (pēc cigaretēm).  

Tēmas