foto: REUTERS/SCANPIX
Jaunietis, kurš reiz pārdevis savu nieri, lai nopirktu iPhone, kļuvis par invalīdu
Ilustratīvs foto. Rēta pēc nieres transplantēšanas operācijas.
2019. gada 10. janvāris, 23:17

Jaunietis, kurš reiz pārdevis savu nieri, lai nopirktu iPhone, kļuvis par invalīdu

Jauns.lv

Vīrietis no Ķīnas, kurš 2011.gadā melnajā tirgū pārdeva savu nieri, lai nopirktu "Apple" firmas iPhone telefonu un iPad planšetdatoru, pēc krasas veselības pasliktināšanās ir kļuvis par invalīdu, vēsta ārvalstu mediji.

Lēmuma pārdot savu nieri pieņemšanas laikā jaunietim bijuši vien 17 gadi. Vēlme iegādāties populārās firmas "Apple" izstrādājumus iPhone un iPad bijusi tik liela, ka puisis izdomājis melnajā tirgū pārdot savu nieri. Operācija tikusi veikta kādā pagrīdes iestādē un par orgānu jaunietim samaksāti 22 tūkstoši juaņu (aptuveni 2800 eiro).

Tā vietā, lai naudu sakrātu, puisis meklēja palīdzību internetā. Kādā forumā puisim palīdzēt piekrituši trīs pusmūža vīrieši. Viņi atklājuši iespēju naudu iegūt, ziedojot orgānu.

Puiša vecāki par dēla nolūkiem nav zinājuši. Viss ticis veikts lielā slepenībā.

Pēc operācijas jaunietis saņēmis desmito daļu no saņemtās naudas, jo kopsummā niere pārdota par daudz lielāku summu, ko paturējuši satiktie vīrieši.

foto: AP/Scanpix
iPhone telefons.

Puisis kārotās lietas iegādājies uzreiz pēc operācijas, ko ātri vien pamanījusi viņa māte. Tā kā no nabadzīgas ģimenes nākušais jaunietis nevarēja paskaidrot, kur ierīces dabūjis, viņa māte izsaukusi policiju, kura arī atklājusi, kas noticis.

foto: AP/Scanpix
Pirmais iPad planšetdators.

Pēc nelegālās operācijas puiša veselība strauji pasliktinājusies. Viņš cietis no nieru mazspējas un ar laiku kļuvis par invalīdu, nespējot pabeigt skolu. Septiņus gadus pēc notikušā viņš ir piekalts gultai, nespēj strādāt un par viņu rūpējas ģimene. 

Policija notikušā sakarā 2012.gadā apcietināja deviņas personas, tai skaitā trīs starpniekus un divus ārstus. Starpniekiem tika piespriests trīs līdz piecu gadu cietumsods, savukārt ārsti cietumā pavadīja trīs gadus.

foto: EPA/Scanpix
"Apple" veikals Ķīnā, Pekinā.

Firmas "Apple" izstrādājumi Ķīnā reiz bija pieprasītākie elektroniskie rīki, tomēr to cena priekš daudziem Ķīnas iedzīvotājiem ir pārāk augsta. iPhone tālruņa cena bieži vien ir lielpilsētas biroja darbinieka mēnešalgas apmērā. Nu šīs firmas popularitāte ir kritusies un tās vietā nākuši tādi zīmoli kā "Huawei" un citi.

foto: REUTERS/SCANPIX
Cilvēki Ķīnā stāv rindā, lai iegādātos iPhone telefonu.

Pircēji gāž apkārt „Apple” veikalus

gallery icon