foto: ekrānuzņēmums no Facebook.com
22 gadus veca medmāsa no Lielbritānijas pati sev atklāj smadzeņu audzēju pēc slimnīcas plakāta izlasīšanas
2019. gada 4. janvāris, 12:04

22 gadus veca medmāsa no Lielbritānijas pati sev atklāj smadzeņu audzēju pēc slimnīcas plakāta izlasīšanas

Jauns.lv

Pēc vairāku gadu garumā ilgušiem neparastiem simptomiem medmāsa no Lielbritānijas pati sev diagnosticējusi smadzeņu audzēju, jo pamanījusi slimnīcas plakātu, kurā uzskaitīti visi viņas piedzīvotie simptomi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

22 gadus vecā medmāsa Šantala Smita sāka sajust neparastas galvassāpes jau 2014. gadā, kad vēl studēja medicīnu. Drīz pēc tam parādījās arī neciešams nogurums, bet Šantala to visu norakstīja uz garajām stundām darbā slimnīcā un studiju darbu veikšanu brīvdienās. 

Lai arī viņa pati aprūpēja pacietus, kuriem diagnosticēts smadzeņu vēzis, Šantala nemaz nenojauta, ka arī viņu pašu skārusi briesmīgā slimība. 

Četrus gadus pēc studiju pabeigšanas Šantala jau strādāja kā anesteziologs neiroķirurģijas nodaļā Londonāun ikdienu piedalījās operācijās pacientiem ar smadzeņu audzēju. 

Lai gan viņu mocīja neciešamas galvassāpes, medmāsa joprojām tās centās ignorēt, dzerot pretsāpju tabletes un nevēršoties pie ārsta. Šantala neiedomājās salīdzināt sevi ar tiem smagi slimajiem pacientiem, kurus pati aprūpēja. 

2018. gada februārī 22 gadus vecā sieviete uz slimnīcas sienas pamanīja plakātu, kurā uzskaitīti simptomi, kurus var pieredzēt smadzeņu audzēja gadījumā. Tas bija pagrieziena punkts viņas četru gadu ilgajām mokām – Šantala plakātā ieraudzīja visu, ko pati bija piedzīvojusi. 

“Galvassāpes, redzes traucējumi, pastāvīgs nogurums – tas viss man bija. Es sapratu, ka ar steigu jātiek pie ģimenes ārsta,” britu presei stāstīja Šantala. Pēc ārsta apmeklējuma, dažādu analīžu un galvas smadzeņu magnētiskās rezonanses veikšanas medmāsa saņēma atbildi – viņai jau vismaz četrus gadus smadzenēs bija izveidojies audzējs. 

Šantalai tika diagnosticēts smadzeņu cilmes gliomas audzējs, kas nav operējams. Jaunajai sievietei ik pēc trīs mēnešiem nepieciešama magnētiskās rezonanses kontrole, jo audzējam tā atrašanās vietas dēļ nav iespējama pat biopsija, vēsta britu mediji.