foto: Shutterstock
Viņa negribēja maksāt par abortu: Daugavpils ārste Lazareva skaidro pacientes "tizlo grūtniecību"
Daugavpils Reģionālajā slimnīcā atteicās veikt abortu, bet Rēzeknē to paveica. Pēc dakteres Lazarevas domām, rēzeknieši esot apžēlojušies.
Esi vesels
2018. gada 26. decembris, 15:30

Viņa negribēja maksāt par abortu: Daugavpils ārste Lazareva skaidro pacientes "tizlo grūtniecību"

Jauns.lv

Plašu sabiedrības rezonansi izraisījis sociālajos tīklos ievietotais video, kurā Daugavpils Reģionālās slimnīcas (DRS) ārste Olga Lazareva atsakās pieņemt stāvoklī esošu sievieti ar vairāk nekās 38 grādu temperatūru un asiņošanu. Šo baiso sarunu sociālajos tīklos noskatījušies vairāk nekā 100 000 cilvēku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jau ziņoja, ka video, kurā fiksēta šokējošā attieksme no slimnīcas ginekoloģijas nodaļas ārstes puses, izsaucis milzīgu sašutumu sabiedrībā, un Daugavpils slimnīca bija spiesta sniegt paskaidrojumus par ginekoloģes Olgas Lazarevas attieksmi pret topošo māmiņu Irinu. Pati Irina šobrīd atrodas Rēzeknes slimnīcā, taču pēc izrakstīšanās ir nobriedusi tiesāties, noalgojot juristus.

Daugavpils medija Grani.lv saņēmuši daudz vēstuļu un zvanu no uz izmeklēšanas laiku atstādinātās Olgas Lazarevas pacientiem, kuri cenšas aizstāvēt mediķi.

Medijs sazinājies ar pašu ārsti, lai noskaidrotu viņas skatījumu uz notiekušo. Lazareva atklāj, ka paciente ar asiņošanu tikusi ievest ar "ātro palīdzību" viņas dežūras laikā. Daktere e-veselībā esot iepazinusies ar pacientes Irinas slimības vēsturi, kur bija norādīts, ka tuvāko dienu laikā viņai plānots aborts.

Paciente esot paziņojusi, ka slimnīcā ieradusies ar mērķi veikt legālu abortu un pieprasījusi, lai viņu ievieto nodaļā līdz nākamai dienai, kad viņai varētu veikt abortu.

Daktere Lazareva esot iebildusi, jo Irina slimnīcā tika atvesta ar ātro palīdzību un vēlējās viņu pārbaudīt. Asinsspiediens un ķermeņa temperatūra esot bijusi normas robežās, bet paciente esot atteikusies no papildu pārbaudēm un kļuvusi rupja.

"Ziniet, es 35 gadu darba laikā ne reizi nebiju tik ļoti aizvainota. Viņa mani sauca par stulbeni, psiho, veco pakaļ*. Viņa pieprasīja taisīt abortu, bet mēs tādus veicam tikai ārkārtas situācijās, kad mātes dzīvībai draud briesmas. Sievietes reizēm nespēj aiziet līdz krēslam, bet šis galīgi nebija tāds gadījums," ārste stāsta Grani.lv.

Ārstei arī ir skaidrs, kāpēc sieviete atbraukusi uz slimnīcu - tādā gadījumā viņai nav jāmaksā par operāciju, kam cena ir sākot no 50 eiro, bet, nokļūstot slimnīcā, tā tiek veikta bez maksas. "DRS ar "ātrajiem" nonāk daudzas sievietes, kuras vēlas atbrīvoties no augļa, ar asiņošanu, bet patiesībā viņas vienkārši vēlas brīvdienās ātri veikt abortu, lai jau pirmdien varētu doties uz darbu. Šādām pacientēm mēs izskaidrojam, ka ātrais aborts tiek veikts vienīgi īpašos gadījums. Visas līdzšinējās pacientes to bija izpratušas un nekādus skandālu netaisīja."

Daktere Lazareva jūtas vainīga, ka nav spējusi savaldīties, jo neesot bijusi gatava tādiem apvainojumiem, bet skaidrojumu tam, ka Rēzeknē viņai aborts veikts, mediķe uzskata, ka tur vienkārši ārsti esot apžēlojušies par Irinu.

58 gadus vecā ārste atklāj, ka viņai 35 gadus ilgajā praksē ne reizi nav piedzimis nedzīvs mazulis, bet par notikušo nožēlo vienīgi vārdus par "tizlo grūtniecību".

Daktere Lazareva atstādināta no amata

SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Kucina skaidroja, ka pašlaik ārste darba pienākumus nepilda, jo minētais gadījums tiek vērtēts. Tāpēc arī plašākus komentārus slimnīcā pašlaik nesniedz. Slimnīcas pārstāve arī nevarēja prognozēt, cik ilgi speciālistes rīcība tiks vērtēta, jo esot svarīgi ne tikai izpētīt situāciju, bet arī izdarīt to juridiski korekti. Daugavpils reģionālās slimnīcas valde vērtē dakteres Olgas Lazarevas rīcību, kura atteikusies hospitalizēt grūtnieci ar vairāk nekā 38 grādus augstu temperatūru un asiņošanu. Pēc dakteres teiktā pacientes temperatūra esot bijusi 37,2 grādi, kas grūtniecēm esot normas robežās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ārstniecības iestādes valde šonedēļ izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka uzskata par nepieņemamu darbinieces rīcību, kas ir nesavienojama ar ārsta profesijas augsto sūtību. "Slimnīcas valde ļoti rūpīgi izskatīs šo gadījumu un veiks atbilstošus lēmumus. Daugavpils reģionālās slimnīcas valde atvainojas pacientei par piedzīvoto slimnīcā," teikts paziņojumā.

Latvijas Televīzija vēstīja, ka, Daugavpils reģionālās slimnīcas ginekoloģijas nodaļā ginekoloģe atteikusies hospitalizēt grūtnieci, kurai bijusi vairāk nekā 38 grādus augsta temperatūra un sākusies asiņošana. Sieviete sociālajā vietnē "Facebook" ievietojusi video, kurā dzirdama abu pušu saruna. Pēc tās noprotams, ka mediķe pacienti nav apskatījusi, bet vairākkārt uzstāj, ka viņai nav asiņošanas. Daktere vienā brīdī arī sacījusi: "Ejiet ar savu tizlo grūtniecību, kur jūs gribat." Vēlāk sieviete hospitalizēta Rēzeknes slimnīcā.

Fragments no ārstes un pacientes sarunas

Lazareva: "Ejiet ar savu tizlo grūtniecību, kur jūs gribat."

Irina: "Es esmu stāvoklī ar temperatūru un asiņošanu."

Lazareva: "Sieviete, nu jums nav asiņošanas! Nav!"

Irina: "Jūs mani pat neapskatījāt!"

 

Lazareva: "Tāpēc, ka jūs atteicāties"

Irina: "Es neatteicos!"

Lazareva: "Jums nav asiņošanas! Asiņošana ir tad, kad sabiezējumi krīt uz zemes!"

Irina: "Bet jūs mani pat neapskatījāt, jo jums ir slinkums piecelt savu pakaļu un to izdarīt!"

Lazareva: "Nav jums asiņošanas!"

Irina: "Jā, protams! Jūs domājat, ka jums ārstiem viss ir atļauts? Apvainot pacientus?

Lazareva: "Es redzu, ka jums nekā nav!"

Irina: "Kā jūs varat redzēt, ja es sēžu biksēs?"

Pēc šādas sarunas sieviete devusies mājās, kur, kā viņa pati izteikusies, embrijs pa gabaliem vien nācis ārā - tik tiešām notikusi asiņošana. Sievietes draugs zvanījis Daugavpils slimnīcai, taču tur šī pati Lazareva esot nometusi klausuli. Irina aizvesta uz slimnīcu Rēzeknē.