foto: Shutterstock
Abas nevakcinēto un tāpēc mirušo bērniņu ģimenes izstāsta visu: vecāki nebija pret vakcīnām, tās ignorējuši ārsti
Esi vesels
2018. gada 6. decembris, 12:30

Abas nevakcinēto un tāpēc mirušo bērniņu ģimenes izstāsta visu: vecāki nebija pret vakcīnām, tās ignorējuši ārsti

Jauns.lv

Divu zīdaiņu nāve Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) viena mēneša laikā nesaņemtu vajadzīgo vakcīnu dēļ – šis gadījums šokēja Latvijas sabiedrību, izraisot diskusijas par vakcīnu nozīmību, mediķu izplatītiem pamācošiem video un apkārtējo neslēptu nosodījumu vecākiem, kuri savus bērnus nolēmuši nevakcinēt. Taču, konkrētie divi gadījumi nav par izvēli – nevakcinēt savus bērnus, bet tieši otrādi – mediķu nevērību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gan trīsarpus mēnešus vecās Vanesas, gan piecu nedēļu vecā Kārļa vecāki nebija pret vakcīnām, ārsti bija tie, kas neuzsvēra to nozīmību, vēsta žurnāls “Ir”. 

Kompleksā vakcīna ģimenes ārstam bija izbeigusies

Vanesas vecāki žurnālam stāsta, ka nav pret vakcīnām un arī abas pārējās meitas tās saņēmušas vakcinācijas kalendārā noteiktajos termiņos. Arī Vanesa pirmās potes saņēmusi (pret tuberkulozi un K vitamīnu), taču kompleksā pote, kas paredzēta divu mēnešu vecumā, Vanesai izpalika, jo ģimenes ārsts ieteicis to atlikt uz “vēlāku”. 

Ģimene žurnālam “Ir” atklāj, ka, sasniedzot noteikto vecumu, uz vakcinēšanos pie ģimenes ārsta mazuli aizveduši, taču tajā brīdī kompleksā vakcīna neesot bijusi uz vietas, tāpēc ārsts vien noplātījis rokas. 

Diemžēl jau nākamajā dienā bērnam pacēlusies temperatūra un sācies klepus. Izsaukti gan “ātrie”, gan pēcāk ģimenes ārsts, kurš bērnu izmeklējis, izrakstījis zāles, bet garā klepus simptomus nav atpazinis. Žurnālam jautājot, kāpēc ģimenes ārsta praksē nebija vajadzīgās vakcīnas, ārsts telefoniski atbildējis: "Es nevaru atbildēt!" un nometis klausuli. 

Nu mirušās meitenītes vecāki uzrakstījuši iesniegumu Veselības inspekcijā, aicinot izvērtēt ģimenes ārsta Nikolaja Šabanova atbildību. 

Skaidrojot konkrēto gadījumu, Veselības ministrijā gan noliedz, ka vakcīnu trūktu.

Vecāki jautāja vairākkārt – gan vecmāte, gan ģimenes ārste izlēma K vitamīnu nedot

Līdzīgi – ar speciālistu nevērību – saistīts mazā Kārļa ģimenes stāsts. Arī šī ģimene nebija pret vakcīnām, tieši otrādi, bija jau pieņemts lēmums, ka mazulis saņems visu , kas pienākas, tomēr nepieciešamo K vitamīnu devu Kārlis tā arī nesaņēma, jo uz to neuzstāja dzemdības pieņēmusi vecmāte. 

Vecāki bija nolēmuši mazuli laist pasaulē radību mājā “Harmonija”, kas citu starpā ir arī reģistrēta medicīnas iestāde. Māmiņa žurnālam “Ir” stāsta, ka nosodījums no apkārtējiem viņu apbēdina, jo nekādā ziņā neiestājas pret vakcīnām, tieši pretēji, Kārlim piedzimstot, vecāki vecmātei jautājuši, vai dēlam būtu nepieciešama K vitamīna deva, uz ko saņēmuši atbildi – nav nepieciešamības. 

Vecmāte Aija Mikova apgalvojusi, ka K vitamīns nepieciešams vien smagu dzemdību gadījumā, vai, ja ģimenē bijušas asinsreces slimības. Otra iespēja saņemt K vitamīna devu Kārlim bijusi pie ģimenes ārstes Zandas Oliņas-Putenes, taču arī šī ārste ieteikusi K vitamīnu nedod, ja tas nav saņemts jau pirmajā dienā. Telefonsarunā ar žurnālu “Ir” daktere apstiprinājusi, ka nav ieteikusi K vitamīnu, jo nekur neesot teikts, kas jādara, ja bērns nav saņēmis devu jau pirmajā dienā.

Komentējot konkrēto gadījumu, Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsalniece  uzsver - “ārstei ar vecākiem bijušas komunikācijas problēmas”. Taču, neraugoties ne uz ko, K vitamīnu vajadzēja šļircēt ģimenes ārsta kabinetā. Arī BKUS ārsti domā – tas būtu glābis mazo puisēnu. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Apsver domu tiesāties

Kārļa ģimene savu stāstu atklājusi arī LTV raidījumam “Panorāma”, kurā jau vēstīts, ka radību nams "Harmonija" pēdējos gados bauda milzīgu popularitāti jauno māmiņu vidū. Tās mājaslapā starp daudziem plusiem, dzemdējot tur, minēta arī "ekstra", ka jaundzimušajiem netiek dota K pote. Interesanti, ka šī informācija pazudusi drīz pēc tam, kad Bērnu slimnīcas mediķi sacēla trauksmi par diviem mēneša laikā mirušiem zīdaiņiem, kuri abi nebija vakcinēti. Visa mājdzemdību plusu infografika nu ir vienkārši izdzēsta. 

Arī Kārļa ģimene vērsusies Veselības inspekcijā un apsver iespēju tiesāties. 

Tēmas