Esi vesels
2018. gada 29. novembris, 09:55

Mīti un patiesība par cilmes šūnu saglabāšanas iespējām

Jauns.lv

Visi esam dzirdējuši par iespēju saglabāt jaundzimušā nabassaites asinis tūlīt pēc dzemdībām. Tā kā jautājums ir medicīniski specifisks, sabiedrībā ir vairāki mīti par iespējas lietderību, un vairākus no tiem apskatīsim šajā rakstā.

Mīts. Nav nekāda iemesla saglabāt nabassaites asinis, jo cilmes šūnas var iegūt no citiem avotiem, piemēram, kaulu smadzenēm.

Fakts. Nabassaites asinis ir viens no trim asinsrades cilmes šūnu avotiem, ko izmanto transplantācijā. Pārējie divi avoti ir kaulu smadzenes un asinis, kas cirkulē caur ķermeni (sauc par perifērajām asinīm). Katram avotam ir priekšrocības un trūkumi attiecībā uz dažādām slimībām, slimību stadijām un pacientiem. 

Nabassaites asiņu priekšrocības ir šādas:

  • Atšķirībā no pieaugušo donoru šūnām nabassaites asinis nav bijušas pakļautas vīrusiem, ķīmiskām vielām un vides piesārņotājiem, kas var mainīt šūnu funkciju.
  • Nabassaites asiņu imūnās šūnas ir nenobriedušas un var labāk pieņemt recipientu nekā pieaugušo šūnas, tāpēc nabassaites asiņu šūnas nav jāsaskaņo ar pacientu kā pieaugušo donoru šūnas.
  • Nabassaites asinīm var piekļūt ātrāk nekā pieaugušo donoru cilmes šūnām, kuras jau pirms gadiem vajadzēja reģistrēt ziedošanai. Pieaugušais donors jāatrod, jāapstiprina, jāpārbauda un jāsavāc materiāls.

Līdz ar to nabassaites asinis var būt labākais avots pacientiem, kuriem ir dzīvībai bīstams ģenētiskais traucējums, kuriem ātri nepieciešama transplantācija vai kuriem ir retāk sastopams audu veids, jo viņiem ir rasu vai etniskais mantojums. Transplantācijas ārstu komanda kopā ar pacientu var noteikt labāko cilmes šūnu avotu no pieejamajām iespējām.

Mīts. Nabassaites asinis ir medicīniskie atkritumi, kam nav nekādas vērtības.

Fakts. Mazuļa nabassaite satur asinis veidojošas cilmes šūnas, kuras transplantējot var atjaunot kaulu smadzenes un imūnsistēmu un glābt pacienta dzīvību nopietnu asins slimību, piemēram, leikēmijas, limfomas, un citu asinsrades slimību gadījumā. Cilmes šūnu infūzija var arī ārstēt pacientus ar iedzimtiem ģenētiskiem traucējumiem, kaulu smadzeņu mazspēju vai mantotu imūno deficītu.

Kopš pirmās pārstādīšanas 1988. gadā vairāk nekā 40 000 pacientu pasaulē ar nopietnām slimībām un traucējumiem ir saņēmuši nabassaites asiņu ārstēšanu.

Mīts. Nabassaites asiņu ārstēšana ir eksperimentāla.

Fakts. Nabassaites asinis ir klīniski atzīts asins cilmes šūnu avots pacientiem, kuriem tiek veikta asins transplantācija. Tādējādi tās tiek lietotas un ir iekļautas vadlīnijās, ārstējot vairāk nekā 80 asins vēža, iedzimtu ģenētisko slimību, kaulu smadzeņu mazspējas un imūno slimību gadījumos. Šo slimību saraksts ir pieejams Nabassaites asins asociācijas mājaslapas tiešsaistē. (A list of these diseases)

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Cilmes šūnu banka".