foto: Shutterstock
Glābjam savas vēnas! Tieši asinsvadi parāda mūsu īsto vecumu
Esi vesels
2018. gada 14. oktobris, 07:00

Glābjam savas vēnas! Tieši asinsvadi parāda mūsu īsto vecumu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Veselas vēnas un artērijas nodrošina labu veselību arī pēc 90 gadu vecuma. Ja būs veseli asinsvadi, būs arī labi saglabātas prāta spējas un fiziskā varēšana, jo tieši asinsvadi baro un attīra visas ķermeņa šūnas. Būtībā artērijas un vēnas nodrošina vielu apmaiņu, kas tad arī nosaka cilvēka patieso vecumu.

Ļoti daudzām sievietēm ir problēmas ar vēnām. Par galveno iemeslu tiek uzskatīta ģenētiskā nosliece uz vēnu darbības traucējumiem. Taču, ja jūsu mammai vai vecmāmiņai ir bijusi vēnu varikoze, jums vai nākamajai paaudzei mantojumā var tikt nodota nevis slimība, bet vāja vēnu struktūra. Tas nozīmē, ka, salīdzinot ar citiem cilvēkiem, jums varētu ātrāk parādīties vēnu problēmas. Piemēram, ja trūkst C vitamīna, cinka, pilnvērtīgu olbaltumvielu un ir sēdošs darbs, vēnu varikoze var attīstīties 2–3 gadu laikā, bet cilvēkam, kam nav šādas ģenētiskas noslieces, 5–10 gadu laikā.

Vēnas atšķiras no artērijām

Mūsu organismā ir sīkie asinsvadi – kapilāri – un lielie asinsvadi – vēnas un artērijas. Artērijās asinis plūst virzienā no sirds, un artērijas ar tīrām asinīm nodrošina barības vielas visiem orgāniem un ķermeņa audiem. Šie lielie asinsvadi ir ieslēpti dziļi audos, bet virspusē, zem ādas, ir pamanāmi tajās vietās, kur mēs parasti nosakām pulsu.

Vēnas lielākoties atrodas tuvu ādas virsmai un pa tām uz sirdi un plaušām plūst asinis, kas ir piesātinātas ar ogļskābo gāzi un dažādām pārstrādātām vielām. Vēnām ir īpaši vārsti, kas nodrošina, lai asinis vienmērīgi plūstu tikai virzienā no lejas uz augšu – uz sirdi. Vēnu cilvēka organismā ir divreiz vairāk nekā artēriju.

Artēriju sieniņas ir biezākas un daudzkārt elastīgākas nekā vēnu sieniņas, tāpēc artērijas var izturēt lielu asins spiedienu. Vēnu sieniņas ir plānas un vājas, tās viegli deformējas, izstaipās, un tajās arī nav elastīna šķiedru.

Vēnas, kas spīd cauri ādai, izskatās zilas. Tas ir tāpēc, ka to sieniņas ir tik ļoti plānas, ka tām cauri var redzēt asiņu tumši sarkano krāsu, un, tā kā pašas asinsvadu sieniņas ir bāli pelēcīgā krāsā, kopā tas veido zilu toni.

Ir ļoti svarīgi saprast, kā asinis spēj cirkulēt pa vēnām pretēji zemes pievilkšanās spēkam. Lai tas varētu notikt, mūsu organisms ir nodrošināts ar pašu svarīgāko mehānismu – muskuļiem, kas darbojas, jeb muskuļu venozo pumpi. Regulāra muskuļu saraušanās, kad ejam vai pievēršamies kādām citām fiziskajām aktivitātēm vai vingrojumiem, saspiež dziļās vēnas un liek venozajām asinīm virzīties uz augšu. Tāpēc arī “sēdošo” profesiju pārstāvjiem biežāk veidojas vēnu varikoze.

Kāpēc rodas problēmas?

Vēnu darbības traucējumi un vēnu slimības arvien biežāk izpaužas cilvēkiem jau 25–30 gadu vecumā, un pirmām kārtām tas ir saistīts ar mazkustīgumu un nepareizu uzturu. Visplašāk izplatītās vēnu slimības ir dziļo vēnu tromboze, varikozo vēnu paplašināšanās un vēnu iekaisums, ar ko saskaras nu jau katrs trešais cilvēks.

Vēl viens svarīgs iemesls, kāpēc rodas vēnu slimības, neskaitot mazkustīgumu, ir cukurs un homocisteīns. Ja asinīs ir paaugstināts glikozes un homocisteīna līmenis, tas izraisa asinsvadu sieniņu iekaisumu. Iekaisums asinsvadu sieniņās veido eroziju un plaisas, bet mūsu gudrais organisms to cenšas salabot ar holesterīnu, kas pārklāj bojātās vietas, noslāņojas un nosprosto asiņu plūsmu. Tā veidojas tā sauktā ateroskleroze. Pats holesterīns nav bīstams, bet tas kļūst bīstams, ja asinsvadi ir bojāti, un tos bojā cukurs, homocisteīns un dažādas ķīmiskas vielas.

Pat neliela holesterīna izgulsnēšanās uz asinsvadiem apgrūtina asins plūsmu, un sekas ir tādas, ka orgānos un organisma audos sāk uzkrāties kaitīgās atkritumvielas, rodas dažādi iekšējo orgānu darbības traucējumi, un beigu beigās cilvēkam ir insults, infarkts un trofiskās čūlas. Asinsvadu sieniņu mikroiekaisums rodas arī daudzu ķīmisko zāļu lietošanas dēļ un E vielu iespaidā, kuras uzņemam ar pārtikas produktiem.

Dziļo vēnu tromboze rodas tad, kad asinis sabiezē un vēnās palēninās asins plūsma. Veidojas asiņu recekļi jeb trombi, kas noslēdz atsevišķas vēnu daļas.

Varikozo vēnu paplašināšanās – tās ir izspiedušās, izstieptas, ļoti plānas vēnas ar traucētu asinsriti un asiņu sastrēgumu. Veidojas tāpēc, ka vēnu sieniņas ir ļoti novājinātas, jo bojātu vēnu vārstu dēļ tām bijis jāiztur liels spiediens.

Vēnu iekaisums (flebīts) ir varikozo vēnu paplašināšanās un asins sastrēgumu izraisīta slimība. To var sajust kā sāpīgu, apsārtušu, siltu joslu, kas kopē vēnas ceļu, un, pataustot ar roku, vēna var likties blīva. Ja ir vēnu iekaisums, var paaugstināties ķermeņa temperatūra.

Cieš ne tikai vēnas kājās

Ja varikozās vēnas paplašinās mazajā iegurnī, parasti vēršas pie ginekologa vai urologa, jo cilvēks jūt velkošas, asas sāpes vēdera lejasdaļā, diskomfortu, kad apmeklē tualeti, un biežu vajadzību to darīt. Ja pasliktinās vēnu elastīgums taisnās zarnas daļā, veidojas hemoroīdi.

Vēnas var paplašināties arī dzemdē, un šos traucējumus ir grūti diagnosticēt. Sieviete tad jūt velkošas, asas sāpes vēdera lejasdaļā, diskomfortu, kad iztukšo urīnpūsli, un spēcīgas sāpes jostasvietā.

Ja vēnas paplašinās barības vadā, agrīnā posmā tās par sevi nekādi neliek manīt, bet vēlāk tas var izpausties kā sāpīgas atraugas, ēstgribas pasliktināšanās, svara zudums bez īpaša iemesla, hepatīta pazīmes un spiedošas sāpes krūškurvja apvidū.

Ir svarīgi zināt, ka asinsvadu problēmas rodas nemanot. Cilvēks nejūt neko, līdz asinsvads ir sašaurinājies par vairāk nekā 50 procentiem, jo asinis turpina plūst, un slikto pašsajūtu vienmēr var saistīt ar citiem iemesliem. Taču orgāns, kas asinsvadu sašaurināšanās dēļ saņem maz skābekļa un barības vielu, cieš un tiek bojāts.

Kad steidzami jāpievēršas vēnu veselības atjaunošanai

Ja dienas beigās kājās jūtat smagumu un viegla pietūkuma dēļ vairs nevarat uzvilkt savas mīļākās kurpes, tas liecina, ka vēnas vairs nav veselas. Citi simptomi – laiku pa laikam naktīs kājas sarauj krampji, sāp ikri vai sapampst potītes un pēdas, un apakšstilbu lejasdaļa, apakšstilbos ir smaguma sajūta, un kājās pastāvīgi jūtams nogurums. Visas šīs pazīmes parasti parādās vakarā un no rīta pazūd. Vēl ir steidzami jādomā par vēnu veselību, ja uz kājām jau parādījušās asinsvadu “zvaigznītes” un “zirnekļi”, ja periodiski kājas notirpst, parādās dedzinoša sajūta un tāda kā durstīšana, zosāda. Ja naktīs kājas sarauj krampji, sāpīgā muskuļu saraušanās ir vajadzīga organismam, lai tas aizvirzītu asinis pa vēnām uz augšu.

Vēl viena pazīme – sausa, plāna kāju āda, kas pastāvīgi niez.

Ja vēnu atjaunošanai nepievēršas agrīnajās slimības stadijās, vēlāk sāk izspiesties lielie asinsvadi, un zem ādas virsmas veidojas asinsvadu mezgli.

Vissvarīgākās vielas, kas nepieciešamas, lai vēnas būtu veselas

Arī vēnu iekaisuma un varikozo vēnu gadījumā

(Dienas devas)

Dabīgais С vitamīns (500–3000 mg), citrusu bioflavonoīdi, bioflavonoīdi (rutīns, hesperedīns) (100–1000 mg).

Strukturālie elementi, kas vajadzīgi, lai vēnās atjaunotu kolagēna slāni, – kolagēns, bet tikai peptīdu formā (5–15 g), govs jaunpiens (2–5 g). Vislabāk piemērots ir teļa kolagēna hidrolizāts, pirms lopiņš ticis sabarots ar hormoniem un antibiotikām.

Mikroelementu organiskās formas, kas aktivizē kvalitatīva kolagēna sintēzi asinsvados – cinks (30–50 mg), varš (1–2mg), silīcijs (150–500 mg). Varš jāuzņem tikai tad, ja asins analīzes uzrāda tā trūkumu.

B grupas vitamīni, lai uzturētu vielmaiņu un stimulētu bojāto audu reģenerāciju, – B2 un B6 vitamīni koenzīma formā (piridoksāl-5-fosfāts), metilēts В12 vitamīns (metilkobalamīns). Šādas vitamīnu formas svarīgi lietot cilvēkiem, kam ir traucēta kuņģa, aknu un zarnu darbība.

Pretiekaisuma līdzekļi – kurkumīns un kurkuminoīdi (300–1500 mg), dabīgs E vitamīns (200–400 mg), fermenti papaīns, bromelaīns (100–500 mg). Efektu nodrošina tieši kurkumas ekstrakts un kurkuminoīdi, kurkumas pulverim ir vāja iedarbība.

Fermets serapeptāze (ražo baktērija Serratia E15). To var lietot gan kā ārstniecisku līdzekli, gan bioloģisku uztura bagātinātāju, ja sākušies iekaisuma procesi, veidojas trombi, slikti dzīst rētas, pēc ķirurģiskas iejaukšanās (100–400 mg).

Tonizējoši līdzekļi – standartizēts ginka koka lapu ekstrakts (60–120 mg), zirgkastaņas ekstrakts uz spirta bāzes (10–30 pilieni). Ne visiem cilvēkiem der ekstrakti, tie ir jāpiemēro individuāli.