Mūsdienu bieds - glutēna nepanesamība! Iespējams, tā nemaz nav saistīta ar kviešiem
Daudziem cilvēkiem ir glutēna nepanesība. Apēdot šķēli maizes vai porciju pastas, sākas vēdera pūšanās un citi zarnu trakta traucējumi. Tomēr, pēc pētnieku domām, tas varētu būt saistīts nevis ar kviešiem, bet gan ar cukuru. Reakciju varētu izraisīt fruktāni, cukuru ķēdes kviešos, miežos un rudzos.
Pētnieki no Monašas Universitātes Austrālijā (Monash University) izteica aizdomas, ka cukurs varētu būt īstais problēmu cēlonis, jo cilvēkiem ar kairinātās zarnas sindromu problēmas turpinās arī tad, ja viņi ievēro stingru bezglutēna diētu.
2013. gadā kādā pētījumā pētnieki pamanīja, ka cilvēkiem ar glutēna nepanesību simptomi nemainījās, neatkarīgi no tā, vai viņi lietoja uzturā daudz glutēna vai nelietoja.
Pētnieki nolēma izpētīt šo teoriju un sapulcināja 59 cilvēkus, kam bija glutēna nepanesība. Veselu nedēļu pētījuma dalībnieki ēda dažādus graudaugu batoniņus. Tie izskatījās vienādi, taču vieni saturēja glutēnu, savukārt citi – fruktānus, bet trešie – ne vienu, ne otru.
Batoniņi ar fruktāniem palielināja vēdera pūšanos par 15 % un kuņģa un zarnu trakta problēmas par 13 %, bet batoniņi ar glutēnu un batoniņi bez nevienas no šīm sastāvdaļām neizraisīja nekādas sūdzības.
Ja fruktāni ir patiesais problēmas cēlonis, cilvēki ar glutēna nepanesību var lietot sojas mērci, jo tā satur maz cukura, un ēst saldskābo maizi, jo cepšanas laikā fruktāni tajā pazūd.