Dabasspēks
2018. gada 20. augusts, 07:01

Veicina seksuālo apetīti un ne tikai. 8 fakti par austerēm

Jauns.lv

Austeres sen vairs nav tikai bagātnieku un aristokrātu delikatese. Arvien vairāk restorānu iekļauj savā ēdienkartē šo gardumu. Ja vēl neesi pamēģinājusi – uzzini, kādēļ austeres ir tik vērtīgas, un nogaršo tās!

Veselības avots

Nav svarīgi vai austeres ēd svaigas vai ceptas – tās ir pilnvērtīgs un labs uzturvielu komplekss. To sastāvā ir cinks, kalcijs, dzelzs, magnijs un dažādi vitamīni. Turklāt austeres satur Omega-3 vērtīgās taukskābes, kuras uzlabo sirds un galvas smadzeņu veselību.

Austeres ir labs afrodiziaks

Šķiet, šis ir viszināmākais fakts par austeri un to parasti min kā galveno dzimumtieksmi veicinošu produktu. Tas ir tādēļ, ka austerēs ir augstāks cinka īpatsvars, nekā citos produkts. Savukārt cinks ir galvenā minerālviela, kura ,,atbild,, par vīrieša seksuālo veselību.

Retā delikateses

Dabā vairāk nekā 85 procenti no austeru dabiskajām augšanas vietām ir izzudušas, tāpēc tās audzē speciālās fermās, kas ilstošs un ļoti darbietilpīgs process. Dabā augošo austeru izzušanu ir veicinājušas globālās klimata izmaiņas, kā rezultātā okeāna ūdens ir paskābinājies. Tas novājina austeru čaulas un tās izmirst. Tāpēc šodien uz šķīvjiem parasti baudām fermā audzētas gliemenes.

Austeres ir noderīgas dārzkopībā. Un ne tikai

Austeru vāki ir bagāti ar kalciju, kas ir lielisks dārza augsnes bagātinātājs. Kalcijs ne tikai sabalansē augsnes pH līmeni (skābumu), bet ir ļoti svarīga uzturviela augiem, kas stiprina to šūnu sienas, radot spēcīgākus un veselīgākus augus. Vislabākais veids kā austeres izmantot dārzam ir tās sasmalcināt un pievienot kompostam. No austeru dekoratīvajām čaulām var veidot arī skaistus interjera akcentus, piemēram, izmantot tās kā ziepju trauciņus vai izdekorēt akvāriju. No salauztām čaulām mēdz veidot interesantas rotas.

foto: Shutterstock
Austeru cienītāji tās parasti ēd svaigas, taču austeres var arī dažādos veidos pagatavot.

Mīti par austeru ēšanu noteiktos mēnešos

Mūsdienās joprojām klejo mīts, ka austeru sezona ir tikai tajos mēnešos, kuru nosaukumos ir “r” burts. Tātad - septembris, oktobris, novembris, decembris, janvāris, februāris, marts un aprīlis. Šis ,,slogans,, tiek tirgots arvien, kaut gan šis ērtais "reizrēķins" tika ieviests senos laikos, kad austeru transportēšana uz citām valstīm bija ļoti sarežģīts process un varēja aizņemt pat nedēļu. Svaigumu austeres saglabā divas nedēļas, tāpēc mūsdienās, kad šī ēdamā gliemene līdz mūsu šķīvim atceļo ar lidmašīnu pāris dienās, šī problēma un “r” burti vairs nav aktuāli.  Tiesa - daži apskatnieki un gurmāni tomēr ir pamanījuši garšas atšķirības sezonās. Tie uzskata, ka nārsta laikā (maijā, jūnijā, jūlijā un augustā) austeres esot caurspīdīgākas, plānākas un mazāk gardas.

Austeres var ēst dažādi pagatavotas

Protams, populārākais un iecienītākais veids ir tās lietot uzturā svaigas. Taču, ja  baidies no  pagaršošanas svaigā veidā, vai vēlies ieviest jaunas vēsmas savā virtuvē- pamēģini tās uzcept, iztvaicēt, piepildīt, izvārīt vai iemarinēt.

Austeres attīra ūdeni

Atšķirībā no dažādām zivju audzēšanas fermām, kuras ar savām darbībām mēdz iejaukties dabīgajā ekosistēma, austeru audzēšanas fermas faktiski uzlabo līču un okeāna kvalitāti. Tas izskaidrojams ar to, ka austeres barojas ar dažādām barības vielām, kas var piesārņot ūdeni. Savā ziņā austeres ir kā mazi, spēcīgi ūdens filtri, kas vidēji vienā stundā izfiltrē 5 litrus ūdens.

Divi vienā

Austeres var mainīt savu dzimumu, jo tām ir dzimumdziedzeri, kas var radīt gan olšūnas, gan spermu. Tās mainās vismaz vienreiz mūžā. Starp citu - gurmāni uzskata, ka dzimumdziedzeri ir austeru garšīgākā daļa.