Kas labs mellenēs un melnajā šokolādē?
Pētnieki noskaidrojuši, ka mellenes un tumšā šokolāde palīdz ilgāk saglabāt jaunību un palēnina ādas novecošanu.
Šie produkti satur daudz flavonoīdu, kas palīdz atjaunot šūnu DNS un novērš tajās esošo telomēru saīsināšanos, kas izraisa novecošanu.
Līdzīgas īpašības ir arī citiem produktiem, kas satur daudz flavonoīdu, piemēram, sarkanajām vīnogām, savukārt vislabākais dzēriens pret novecošanu ir sarkanvīns.
Eksperimenti gan tika veikti laboratorijā, taču resveratrols, kas ir minētajos produktos, kopā ar citām vielām, kam ir līdzīga ķīmiskā struktūra (resveratrola “analogi”), tikai pāris stundu laikā palēnināja novecošanās procesu vai pat rosināja audu atjaunošanos vecās šūnās.
Pētījuma vadošā zinātniece Dr. Eva Latorre (Dr Eva Latorre) no Ekseteras Universitātes atzina, ka bijusi pārsteigta. “Redzot, ka dažas no šūnām Petri trauciņā sāka atjaunoties, es neticēju savām acīm. Vecās šūnās izskatījās kā jaunas. Atkārtoju eksperimentu vairākas reizes, un šūnas atkal atjaunojās!”