foto: LETA
Dārza varoņi - redīsi. Tie var dot daudz laba veselībai
Redīsi.
Dabasspēks
2018. gada 27. maijs, 06:55

Dārza varoņi - redīsi. Tie var dot daudz laba veselībai

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Redīsi ir brīnišķīgs dārzenis visiem, kam laiku pa laikam patīk kaut ko uzgrauzt. Tie ir sulīgi, ar patīkamu tekstūru un niecīgu kaloriju daudzumu – 100 gramos ir tikai 15 kalorijas.

Redīsi pieder pie krustziežu dzimtas augiem, kas, kā zināms, izceļas ar labvēlīgu ietekmi uz cilvēku veselību. Vitamīnu un minerālvielu ziņā redīsi nav supervaroņi. Atsevišķu uzturvielu tajos ir vairāk, piemēram, C vitamīna, kālija un folskābes, bet B grupas vitamīni un citas minerālvielas ir pavisam nelielā daudzumā.

Toties redīsi satur savienojumus kā indoli un sulforafāns, kas pētīti saistībā ar vēža riska samazināšanu, un mums jau zināmos antioksidantus zeaksantīnu, luteīnu un bēta karotīnu.

Redīsu uzturvērtība (100 g svaigu redīsu) -
Enerģētiskā vērtība – 15 kcal
Ūdens – 95 g
Ogļhidrāti – 3,5 g
Šķiedrvielas – 1,6 g
Olbaltumvielas – 0,8 g
Tauki – 0,1 g

Vitamīnu un minerālvielu daudzums (100 g svaigu redīsu, % no IDD*) - 
C vitamīns – 24 %
Folskābe – 13 %
Kālijs – 12 %
Magnijs – 5 %
Kalcijs – 4 %

Kā redīsi ietekmē veselību

  • Pretvēža iedarbība. Krustziežu dzimtas dārzeņu ēšana var palīdzēt samazināt vēža risku. Kādā 2010. gada pētījumā atklāts, ka redīsu ekstrakts satur dažādus izotiocianātus – savienojumus, kas izraisa atsevišķu vēža šūnu bojāeju. 
  • Gremošanas sistēmas atbalsts. Pirmām kārtām redīsi ir šķiedrvielu avots, un šķiedrvielas palīdz izvadīt visu nevēlamo cauri zarnu traktam, samazināt aizcietējumus, normalizēt cukura līmeni asinīs, kā arī tiek saistītas ar svara normalizēšanu un zemāku holesterīna līmeni. Arī redīsu lapas ir labs šķiedrvielu avots, kas veicina labāku veselību.
  • Pretsēnīšu iedarbība. Redīsi dabīgi satur savienojumus, kam piemīt pretsēnīšu iedarbība. Tās ir olbaltumvielas RsAFP2, kas izraisa Candida albicans bojāeju. Candida albicans ir plaši sastopama sēnīte, un, kad tā cilvēka organismā savairojas, var rasties maksts iekaisums, mutes dobuma infekcijas un invazīva kandidāze.