foto: Publicitātes foto
Narkologs Jānis Strazdiņš: "Atkarība sākas ar vīna glāzi. Sievietes, nekrītiet mūsdienu dzīves izliktās alkohola lamatās!”
Jānis Strazdiņš ir sertificēts narkologs ar vairāku desmitu gadu pieredzi, veidojis narkoloģisko palīdzību Latvijā, veicinājis jaunāko atkarības slimību ārstēšanas metožu ieviešanu, kā arī pasniedzis pēcdiploma ārstu sagatavošanas kursus narkoloģijā un narkoloģijas kursu Latvijas Universitātes studentiem.
Esi vesels
2018. gada 17. maijs, 10:55

Narkologs Jānis Strazdiņš: "Atkarība sākas ar vīna glāzi. Sievietes, nekrītiet mūsdienu dzīves izliktās alkohola lamatās!”

Jauns.lv

Akohols sievieti ievaino ātrāk un iznīcinošāk – sievietes ātrāk kļūst atkarīgas, viņām ātrāk parādās iekšējo orgānu, arī smadzeņu bojājumi. Tāpēc sievietes ātrāk degradējas intelektuāli un kā personība. Psihiatrs -narkologs Dr.med.h.c. Jānis Strazdiņš stāsta par situācijām mūsdienu dzīvē, kas sievieti grūž alkohola bedrē.

Atkarība sākas ar vīna glāzi

Iemesls, kāpēc sievietei alkohols ir iznīcinošāks, ir fizioloģiski izskaidrojams. Sievietes organismā ir par 10 procentiem mazāk šķidruma nekā vīrietim, tāpēc alkohols mazāk atšķaidās. Līdz ar to toksiskais trieciens uz aknām, sirdi un smadzenēm (tie ir orgāni, ko alkohols visvairāk bojā) sievietei ir spēcīgāks un iznīcinošāks.

Sievietes, kā zināms, ir arī emocionālākas un jūtīgākas un bieži dzer dēļ problēmām attiecībās, ar bērniem, darbā. Vīns ir kā zāles, kas atslābina, noņem depresiju un ļauj justies labāk.

Vīns allaž ir bijis sieviešu iecienīts dzēriens, un bieži alkoholisms sievietēm sākas tieši ar nevainīgu vīna glāzi – vienu, otru, trešo. Tas kļūst par ieradumu iedzert. Taču vīns ir ļoti viltīgs dzēriens: garšīgs, aromātisks, daudz tiek slavētas tā labās īpašības, piemēram, spēja veicināt gremošanu, taču tas satur lielu daudzumu spirta – vidēji apmēram 10-13%, bet portvīni pat 19%. Turklāt vīns savu viltīgo dabu atkāj tikai ar laiku, kad cilvēkam jau ir izveidojusies alkohola panesība, un, lai izjustu sākotnējo baudu no dzēriena, cilvēkam ir jādzer vairāk. Un tā jau ir acīmredzama un bīstama alkohola atkarības pazīme.

Psihiatrs - narkologs  Dr.med.h.c. Jānis Strazdiņš savā praksē bieži saskaras ar sievietēm, kurām ceļš uz alkohola atkarību sācies kā ieradums baudīt vakaru divvientulībā ar vīna glāzi. Šīm sievietēm bieži nav ģimenes un bērnu, vīna vakari ir arvien regulārāki, līdz kļūst par dzīves nepieciešamību. 
Pēc tam rodas vēlme dzert ko stiprāku – konjaku, brendiju, sieviešu iecienīts dzēriens ir melnais upeņu balzams. Kad vairs nevar atļauties dārgos alkoholiskos dzērienus, sāk dzert lētākus. Pašlaik arvien vairāk sieviešu kļūst atkarīgas no alus. Agrāk sievietes tik daudz alu nedzēra, novērojis narkologs.

Vīna dzeršana sievietes grūž alkoholismā

Dzer ne tikai sociāli maznodrošinātas un trūcīgas sievietes. Alkohola atkarībā nonāk izglītotas, turīgas sievietes, jo viņas bieži apmeklē dažādas prezentācijas, pieņemšanas, kur alkohols liecina par cilvēka sociālo statusu.

foto: Publicitātes foto

Savukārt sievietes uzņēmējas bieži dzer, lai mazinātu stresu. Narkologs mūsdienu sabiedrībā saskata ļoti bīstamu tendenci – sievietes kļūst emancipētākas un daudzējādā ziņā nostājas līdzās vīrietim: ieņem atbildīgus amatus, ir strādīgākas un atbildīgākas, tāpēc bieži arī pelna vairāk. Taču līdz ar to viņām zūd iekšējā barjera, ka sieviete nedrīkst dzert tāpat kā vīrietis, un viņa nostājas līdzās vīrietim arī dzeršanas ziņā. Diemžēl nodzeras krietni ātrāk.

Narkologs atklāj: "Šobrīd pie manis terapijā ceturtā daļa pacientu ir sievietes, un tas ir krietni vairāk nekā pirms piecpadsmit, divdesmit gadiem." Sievieti spēcīgi spēj ietekmēt cilvēki, kas viņai ir līdzās. Piemēram, ļoti bīstami ir dzīvot ar vīru alkoholiķi. Jāņa Strazdiņa praksē vairākkārt ir bijuši gadījumi, kad sieviete nodzeras, glābjot vīru vai brāli alkoholiķi. Lai viņš nepiedzertos un nākamajā dienā varētu aiziet uz darbu, viņa izdzer viņa alkoholu – vienu, otru, trešo reizi, līdz nemanot pati kļūst atkarīga.

Kā arī ļoti svarīga ir sabiedrība, kas sievietei ir līdzās, – draugi, paziņas. Kompānijā, kur alkohols ir kulta objekts, "draugi" gluži vienkārši neļaus neiedzert – piedāvās vienu, otru, trešo dzērienu, sieviete bieži iekrīt šajās lamatās, un tās viņai kļūst liktenīgas.

Sievietes sāk ārstēties novēloti

Sabiedrībā valda uzskats, ka sieviešu alkoholisms ir baisāks, un šāds priekšstats ir izveidojies, jo sievietes pie narkologa visbiežāk nonāk novēloti, kad jau ir izveidojusies spēcīga alkohola atkarība, izteikti iekšējo orgānu un smadzeņu bojājumi, intelekta un personības degradēšanās.

Jānis Strazdiņš izskaidro iemeslu: "Sievietes ir viltīgākas, viņas prot ilgstoši noslēpt savu problēmu – ar kosmētiku, smaržām, māk aptīt ap pirkstu ģimenes locekļus, darbā priekšniecību, līdz jau ir kļuvušas pilnībā atkarīgas. Sievietēm arī ir daudz grūtāk atzīt, ka viņas ir atkarīgas no alkohola."

Labā ziņa ir tā, ka, sākot laicīgi ārstēties, sievietei ir tikpat labas izredzes izrauties no alkoholisma kā vīrietim. "Ja sieviete ir sākusi ārstēties, viņa to dara apzinīgi un bieži gūst labu rezultātu," novērojis narkologs. 

Daudzas sievietes par labu un efektīvu atzīst Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātnieku izstrādāto līdzekli alkohola atkarības mazināšanai FACCEX, viņas to lieto regulāri un gūst labu rezultātu.

Šim preparātam ir vairākas priekšrocības, ko sievietes ļoti augstu novērtē. Tas atvieglo paģiras, atjauno dzīvesprieku, dod enerģiju, cilvēku nemoka nemiers un trauksme, jo šis līdzeklis labi nomierina nervu sistēmu un darbojas kā dabīgais antidepresants. Taču pats galvenais, ka FACCEX arī palīdz mazināt atkarību no alkohola.

foto: Publicitātes foto

Sievietēm ļoti svarīgi ir tas, ka šis līdzeklis nav ķīmija, bet pilnībā dabīgs preparāts, kam ir izmantoti tikai dabas augi – ar sen pārbaudītu terapeitisku efektu alkohola atkarības mazināšanai. Jāatgādina, ka šo līdzekli var lietot anonīmi, noslēpjot savu problēmu. 

Lai uztura bagātinātāju FACCEX iegādātos, nav jādodas pie narkologa, nav nepieciešama recepte, šis preparāts ir brīvi pieejams bez receptes gan noteiktās aptiekās, gan ražotāja mājaslapā www.faccex.lv.

Aptieku saraksts, kur nopērkams FACCEX skatāms šeit.

Preparātu var iegādāties, veicot pasūtījumu www.faccex.lv, kā arī telefoniski, zvanot uz: 20151747.

ANONIMITĀTE GARANTĒTA.

BEZMAKSAS PIEGĀDE VISĀ LATVIJĀ .

* FACCEX ir uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Intelligent Formula SIA
 

 

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.