foto: Shutterstock
Kāpēc šokolādi var un pat vajag ēst
2018. gada 18. februāris, 06:54

Kāpēc šokolādi var un pat vajag ēst

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Nereti cilvēkiem ir apņemšanās atteikties no saldumiem, to skaitā arī no šokolādes. Šāda apņemšanās agrāk vai vēlāk cieš sakāvi un, runājot par šokolādi, ir pilnīgi nevajadzīga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kāpēc gan būtu jāatsakās no tā, kas var būt gan gards, gan veselīgs vienlaikus? Ja nu vienīgi, lai sevi par kaut ko sodītu, jo veselībai šis produkts nāks tikai par labu. Tiesa, vienmēr ir paslēpts kāds āķis, jo kura katra šokolāde tomēr neder.

Veselīgā šokolāde

Šokolāde patiesībā ir kārtīgs, veselību veicinošs produkts, ja jūs izvēlaties pareizo produktu. Tumšā šokolāde satur veselu lērumu vērtīgu antioksidantu kā polifenolu un flavanolu. Pētījumi rāda, ka, to regulāri ēdot, var uzlabot sirds veselību, imūnās sistēmas darbību un pat atmiņu. 

Lielākajā daļā pētījumu izzināti tumšās šokolādes efekti saistībā ar sirds veselību. Tie liecina, ka šokolāde palīdz atjaunot artēriju sieniņu elastīgumu, kā arī novērš balto asinsķermenīšu pielipšanu asinsvadu sieniņām. Gan artēriju stīvums, gan balto asinsķermenīšu adhēzija ir zināmi aterosklerozes riska faktori. 

Cilvēki bieži atzīstas, ka viņiem ir atkarība no šokolādes, un vairākas tās sastāvā esošās vielas tiešām ir identificētas kā potenciāli atkarību veicinošas, piemēram, serotonīns, triptofāns, feniletilamīns, tiramīns un kanabinoīdi. 

Tomēr vairums no šiem savienojumiem daudz lielākos daudzumos ir atrodami arī citos produktos, kas nepavisam nav tik pievilcīgi kā šokolāde. 

Fakti par šokolādi

  • Kakao pulveri iegūst no kakao augļa, ko audzē attālos Rietumāfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas rajonos. Kakao augļa iekšpusē ir daudz sēkliņu, no kurām, atdalot augļa mīkstumu, iegūst kakao pupiņas. Pats auglis ir diezgan liels un krāsains, taču augļa iekšpuse ir pavisam balta.
  • Kakao sēkliņas izņem no augļa iekšpuses ar visu augļa mīkstumu, tās izžāvē un nereti arī grauzdē, lai piešķirtu izteiksmīgi tumšu krāsu un unikālu garšu. Pēc grauzdēšanas kakao pupiņas samaļ pastā un pastu sadala biezumos un sviestā jeb taukos.
  • Kakao pulveri karsē un kombinē ar citām sastāvdaļām kā cukurs un piens, lai veidotu šokolādes tāfelītes un konfektes. Tumšās šokolādes sastāvā ir vismaz 35% kakao pastas, bet piena šokolādē tikai 10 procenti. Baltās šokolādes sastāvā ir tikai kakao sviests, bet kakao pastas nav. 
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas