foto: Shutterstock
Trīs veselīgi ieteikumi, kā pagarināt dzīvi par 11 gadiem
2018. gada 29. janvāris, 06:00

Trīs veselīgi ieteikumi, kā pagarināt dzīvi par 11 gadiem

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Visi runā par pievēršanos veselīgākam dzīvesveidam – bet par cik gadiem tas patiesībā paildzinātu dzīvi? Zinātnieki to ir aprēķinājuši un uzskata, ka cilvēks, kas nesmēķē, kam nav liekā svara un kurš lieto alkoholu mērenā daudzumā, var nodzīvot 11 gadus ilgāk. 

Ar šiem trim dzīvesveida nosacījumiem pietiek, lai pārspētu Japānas vidējo mūža ilgumu (kas ir pasaulē garākais) un baudītu labu veselību šajos papildu gados. 

Analizējot vairāk nekā 14 000 amerikāņu dzīvesveidu, zinātnieki no Maksa Planka Demogrāfisko pētījumu institūta atklāja, ka tie, kas nebija resni, nodzīvoja četrus līdz piecus gadus ilgāk nekā viņu aptaukojušies līdzgaitnieki, un tie, kas lietoja alkoholu mēreni, pievienoja septiņus gadus savai dzīvei salīdzinājumā ar lieliem dzērājiem. 

Vīriešu kārtas nesmēķētājam, kam nebija liekā svara un kurš lietoja alkoholu mēreni salīdzinājumā ar tādu, kam bija raksturīgi visi trīs netikumi, dzīves ilgums pieauga par 11 gadiem.

Sievietēm tas bija pat vēl garāks – slaidas nesmēķētājas, kas neaizrāvās ar alkohola lietošanu pārmērīgā daudzumā, varēja cerēt nodzīvot par 12 gadiem ilgāk nekā sievietes ar pretēju raksturojumu.  

Novērtējot riskus, tika noteiktas gan liekā svara, gan dzeršanas, gan smēķēšanas robežas. Attiecīgi par veselīgu dzīvesveidu var uzskatīt tādu, ja cilvēka ķermeņa masas indekss nepārsniedz 30, dzer ne vairāk par 14 grādīgiem dzērieniem nedēļā un mūžā izsmēķē mazāk par 100 cigaretēm. 

Kā atzīst zinātnieks Miko Mirskila (Mikko Myrskylä), bieži vien par galveno faktoru, kas pagarina mūžu, uzskata medicīnas attīstību, taču veselīgs dzīvesveids, kas patiesībā neprasa nekādus papildu tēriņus, ir tikpat efektīvs.