foto: Shutterstock
Cikos ēst, lai nepieņemots svarā? Zinātnieki izsaka versijas
2018. gada 2. februāris, 06:30

Cikos ēst, lai nepieņemots svarā? Zinātnieki izsaka versijas

Jauns.lv

Laiks, kad jūs ēdat, iespējams, ir tikpat nozīmīgs kā tas, ko jūs ēdat. Tāds secinājums izdarīts pēc jaunākajiem pētījumiem. Un tas viss ir saistīts ar jūsu organisma pulksteni.

Ja ēdīsiet tuvu laikam, kad jūsu organisms ir sagatavojies miegam, jūs varētu iedzīvoties tauku uzkrājumos, jo kalorijas, ko uzņemsiet, netiks atbilstīgi pārstrādātas.

Mēs visi satraucamies par pārtiku, ko ēdam, bet ne tik daudzi aizdomājas par laiku, kad mēs ēdam. Tieši tas, atsaucoties uz kādu jaunu pētījumu, varētu būt tikpat svarīgi, ja mūs satrauc lieku kilogramu uzņemšana.

Runa nav tik daudz par sienas vai rokas pulksteņa vērošanu. Tas ir mūsu bioloģiskais pulkstenis, kam būtu jāpievērš uzmanība, un tam, kad organisms sāk gatavoties miegam. Ēdot pārāk tuvu laikam, kad organisms pārslēdzas uz miega režīmu, organisms var sākt apēsto pārtiku uzkrāt tauku veidā.

Cilvēki, kam ir liekais svars, šķietami ēd tuvāk laikam, kad viņu organisms sāk gatavoties miegam. Tā saka zinātnieki no Brigama un sieviešu slimnīcas (Brigham and Women’s Hospital) Bostonā, Masačūsetsā. 

Interesanti, ka laiks, kurā cilvēki bez liekā svara un tie, kam ir liekais svars, ēd savu galveno maltīti, var būt pilnīgi vienāds, taču bioloģiskais pulkstenis cilvēkiem ar virssvaru šķietami ir ieprogrammēts atšķirīgi un liek tiem jau gatavoties naktsmieram.

Būtiski ir ne tikai tas, kad mēs ēdam, bet arī tas, cik lielas ir pauzes starp ēdienreizēm. Optimālais ilgums, kā uzskata zinātnieki no Brigama sieviešu slimnīcas, ir aptuveni 4 stundas.