Mīti un patiesība. Vai fluorīdi stiprina zobus?
Fluorīds ir dabiska minerālviela, kas atrodas augsnē un atmosfērā un, kā līdz šim šķitis, aizsargā zobus no bojājumiem un kariesa.
Esi vesels
2016. gada 12. maijs, 09:09

Mīti un patiesība. Vai fluorīdi stiprina zobus?

Jauns.lv

Runā, ka, dzerot fluorizētu ūdeni, var attālināt zobu kariesu. Bet papētiet rūpīgāk pierādījumus, un iezīmēsies cita bilde.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Parunājiet ar jebkuru zobārstu, šīs profesijas organizācijas biedru, mediķi vai veselības aprūpes darbinieku, un visi teiks vienu un to pašu: “Fluorīda pievienošana dzeramajam ūdenim ir efektīvs un lēts veids, kā samazināt kariesu – jo sevišķi bērnu vidū.”

Fluorīds ir dabiska minerālviela, kas atrodas augsnē un atmosfērā un, kā līdz šim šķitis, aizsargā zobus no bojājumiem un kariesa. Šis apgalvojums nav nekas jauns. ASV bija pirmā no valstīm, kas fluorīdu sāka pievienot ūdenim, turklāt jau 1945. gadā. Līdz ar kara beigām tas likās viegls risinājums, kā uzlabot zobu veselību, jo šī problēma visā pasaulē skar no 60 līdz pat 90% bērnu.

Divdesmit četras citas valstis, ieskaitot Īriju un Austrāliju, ir sekojušas ASV piemēram gadiem ilgi. Lielbritānija jautājumu risinājusi daļēji: ar fluorīdu bagātināti aptuveni 15% valsts publiski pieejamā ūdens, un to lieto aptuveni seši miljoni cilvēku.

Tā vien šķiet – šī sistēma strādā. Visā pasaulē pēdējo 40 gadu laikā bērniem ir ievērojami samazinājies zobu kariess, turklāt lielākā daļa zinātnes apstiprina minētās pieejas efektivitāti. Tomēr paralēli norisinās vēl kas. Proti, arī tajās valstīs, kurās nekad nav ūdenim pievienots fluorīds, vērojami līdzīgi uzlabojumi. Islande, Itālija, Japāna un Beļģija, kas ir šo valstu vidū, ziņo par masveida zobu kariesa samazinājumu bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, turklāt dažās no šīm valstīm rādītāji ir pat labāki nekā nācijām, kas lieto ar fluorīdu bagātināto ūdeni.

Zinātne šajā ziņā ir krietni grēkojusi. Kad pētnieki no starptautiskās organizācijas Cochrane pārskatīja 155 pētījumus, kuros analizēta fluorizācija, viņi atklāja, ka teju visi, izņemot dažus, ir diskutabli. Rezultāti bija acīm redzami neobjektīvi, turklāt lielākā daļa pētījumu veikti pirms 1975. gada. Kopš tā laika fluorīds pievienots teju katrai zobu pastas tūbiņai, turklāt cilvēki kļuvuši daudz izglītotāki par cukura kaitīgo ietekmi.

Pierādījumi, ka fluorīds, kas pievienots ūdenim, atvaira zobu kariesu, nav īsti ticami. Un fakts, ka valstīm, kas to nedara, zobu veselības ziņā klājas tikpat labi, to apstiprina.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock