Latvijā ik gadu 7000 pacientu nonāk slimnīcā ar insultu
Cilvēkiem ir svarīgi zināt insulta riska faktorus, lai tos savlaicīgi novērstu, kā arī atpazīt pirmās insulta pazīmes, lai tūlītēji reaģētu un izsauktu neatliekamo palīdzību, kas nogādātu pacientu slimnīcā, kur iespējams saņemt atbilstošu izmeklēšanu un ārstēšanu.
Esi vesels
2012. gada 29. oktobris, 10:09

Latvijā ik gadu 7000 pacientu nonāk slimnīcā ar insultu

Jauns.lv

Latvijā ik gadu vairāk nekā 7000 pacientu nonāk slimnīcā ar insultu, lai pievērstu uzmanību insulta riskiem, veicinātu to savlaicīgu atpazīšanu un uzlabotu pacientu aprūpi, pirmdien sāksies parakstu vākšana par dokumentu ar ieteikumiem veselības politikas veidotājiem, informēja biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

"Vispasaules ātriju fibrilācijas pacientu tiesību hartā" iekļauti ieteikumi politikas veidotājiem, veselības aprūpes institūcijām un valdībai, kuru darbības un pieņemtie lēmumi var glābt dzīvības, mazināt no slimības cietušo grūtības un ar tām saistītās lielās medicīniskās izmaksas.

Latvijā šo vispasaules parakstu vākšanas kampaņu atbalsta sirds un asinsvadu slimību pacientu biedrība "ParSirdi.lv".

Viens no nozīmīgākajiem išēmiska insulta riska faktoriem ir mirdzaritmija jeb ātriju fibrilācija (ĀF), kas ir visplašāk sastopamie sirds ritma traucējumi un ir insulta iemesls 20% gadījumu.

"Insulta profilakse ir cieņa ne tikai pret savu veselību un dzīves kvalitāti, bet vislielākā cieņa pret savu ģimeni. Turklāt samazināt insulta risku ir vienkārši, ja ievēro dažus dzīvesstila nosacījumus: kategoriski aizliegts smēķēt, jāsamazina liekais svars, fiziski daudz jākustas un jāsporto, jāsamazina holesterīna līmenis un asinsspiediens, ja tie ir paaugstināti. Un, protams, regulāri jāpārbauda veselība," norāda profesors Andrejs Ērglis.

Ārste Ilga Ķikule stāsta, ka cilvēkiem ir svarīgi zināt insulta riska faktorus, lai tos savlaicīgi novērstu, kā arī atpazīt pirmās insulta pazīmes, lai tūlītēji reaģētu un izsauktu neatliekamo palīdzību, kas nogādātu pacientu slimnīcā, kur iespējams saņemt atbilstošu izmeklēšanu un ārstēšanu.

"Domāju, ka par to, cik smagas sekas var būt insultam, zin stāstīt vai katrs pieaugušais Latvijā, un katram šis stāsts var būt savādāks - citam veiksmīgs, citam ne tik veiksmīgs. Jāatceras ir viens, ka katram pašam ir jārūpējas par savu veselību un īpaši par sirdi, kas ir ne tikai mīlestības orgāns, bet arī cēlonis nopietnai saslimšanai kā insults, ko veicinājusi ātriju fibrilācija," uzsver ārste.

Plašāku informāciju par akciju varēs uzzināt 29.oktobrī plkst.12 līdz plkst.15 Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

BNS / Foto: Shutterstock