Kā pavasarī barot ziemas laikā novājināto organismu
Ēdiens ne vien remdē izsalkumu, bet arī nodrošina organismam nepieciešamās uzturvielas. Speciālisti sniedz padomus, kā izvēlēties garšīgu un sabalansētu uzturu katrai dienai un nodrošināt labu pašsajūtu. Īpaši aktuāli tas ir pēc ziemas, kad organisma imūnsistēma ir novājināta.
Uztura speciāliste Inga Širiņa skaidro, ka pavasarī organismam sāk trūkt vitamīnu. Ziemas periods mūsu platuma grādos ir garš, un šajā laikā cilvēki retāk ēd augļus, dārzeņus un ogas. Arī svaiga gaisa un saules staru trūkums nelabvēlīgi ietekmē mūsu imūnsistēmu.
Vitamīni
Vitamīni piedalās daudzos procesos, kas notiek mūsu organismā, piemēram, hormonu, fermentu un asinsķermenīšu ražošanā. Tāpēc ir ļoti svarīgi ēst tā, lai saņemtu pietiekami daudz visu veidu vitamīnu. Pat neliels to trūkums nelabvēlīgi ietekmē organismu – veidojas nogurums, kļūst grūti koncentrēties, vieglāk saslimt.
A vitamīns uzlabo ādas veselību un veicina bērnu augšanu. To satur olas, sviests, tunča gaļa, kā arī Goudas tipa siers. Šie produkti ir arī labs D, K un E vitamīna avots, kas stiprina kaulus un zobus, palīdz organismam uzņemt kalciju un uzlabo asins recēšanu. Savukārt B grupas vitamīni uzlabo asinsrites un nervu sistēmu – ēdiet pilngraudu produktus, dārzeņus, augļus, cūkgaļu vai zivis!
Minerālvielas
Augšana, vielmaiņa, asins šūnu veidošanās, nervu un muskuļu funkcijas – nekas no tā nevarētu notikt bez mūsu organismam nepieciešamajām minerālvielām. Nātrijs un kālijs regulē organisma šķidrumu līdzsvaru, kalcijs stiprina kaulus un zobus, dzelzs nodrošina asins kvalitāti. Sabalansētam uzturam jābūt tādam, lai tas nodrošinātu pietiekami daudz minerālvielu.