Kā pārtraukt nemitīgo našķēšanos ar kārumiem?
Tad, ja dienas laikā bieži vien māc nepārvarama kāre pēc saldumiem, tas nozīmē, ka organismam trūkst enerģijas! Kas vēl vainojams pie vēlmes našķoties, un kā to mazināt, stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.
Saldumi enerģiju atjauno strauji
„Biežākie iemesli, kādēļ rodas kāre pēc saldumiem, ir tas, ka dienas laikā neesam pietiekami paēdušas, vai arī esam piedzīvojušas lielu enerģijas patēriņu, pēc kura organisms ir badā.
Tad nu pirmais, par ko visbiežāk iedomājamies, ir kāds našķis, jo tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā organismā ātri atjaunot enerģiju,” skaidro Inese Siksna.
Tātad prasība pēc saldumiem liecina par to, ka mūsu organismam trūkst enerģijas. Tomēr ar laiku tas iemācās šīs rezerves atkal ātri atgūt, pieprasot saldumus, kas organismā uzsūcas īsā laika periodā un sniedz momentānu efektu.
Diemžēl pēc saldumu lietošanas cukura līmenis mūsu asinīs paaugstinās, bet jau pēc laika tikpat strauji atkal pazeminās un kļūst vēl zemāks nekā bijis pirms tam, tādēļ šis efekts ir īslaicīgs un šādi sevi varam uzmundrināt tikai uz īsu brīdi.
Kā mazināt kāri pēc saldumiem?
Uztura speciāliste atklāj, ka tad, ja sevi ikdienā ļoti rūpīgi kontrolējam, ir iespējams panākt, ka enerģijas trūkuma brīžos mūsu organismam rodas prasība pēc citiem produktiem, ne našķiem!
„Situācijās, kad rodas vēlme pēc kāda enerģētiska produkta, var izdzert glāzi sulas, kas sniegs ļoti līdzīgu efektu kā kārumi, tomēr būs veselīgāka. Iespējams, ar laiku tas izveidosies kā pieradums un brīžos, kad trūks enerģijas, organisms prasīs pēc sulas nevis šokolādes vai konfektēm,” pieļauj Inese Siksna.
Svarīgākais likums - sabalansētas maltītes!
Protams, ka tas ir arī disciplīnas jautājums. Lai izvairītos no pārmērīgas našķēšanās, vispirms mums būtu jāievēro, lai pārtraukumi starp ēdienreizēm ir tik ilgi, ka neveidojas bada sajūta un līdz ar to samazinās kāre pēc saldumiem.
„Zinu cilvēkus, kuri apgalvo, ka pēc maltītes viņiem vienmēr kārojas kāds našķis. Vienlaikus tas ir gan ieradums, gan arī signāls, kas liecina par to, ka maltītes ietvaros ir trūkusi kāda no produktu uzturvielu grupām, tātad ēdiens nav bijis pilnvērtīgs.
Piemēram, ēdot biezpienu var gadīties, ka pēc maltītes prasās kaut kas salds, jo biezpienā ir daudz olbaltumvielu, bet maz ogļhidrātu, kas nodrošina enerģiju!
Savukārt, ja biezpienu ēdam kopā ar pietiekami daudz dārzeņiem, visdrīzāk, ka pēc šādas maltītes mums našķi nekārosies.
Tādēļ ļoti svarīgi ir iemācīties saprast, cik daudz mūsu organisms patērēs, cik daudz enerģijas tam būs nepieciešams, un vai vienas maltītes, vai arī visās maltītēs dienas ietvaros mūsu organismam būs nodrošinātas visas uzturvielu grupas!
Tad, ja kaut kā trūkst, organisms par to parasti signalizē. Tomēr ne vienmēr tas norāda konkrēto vielu, kas tam trūkst, bet ļoti bieži prasa ne tik veselīgus produktus, ar kuriem vēlamais efekts panākams viegli un strauji. Diemžēl visbiežāk šie produkti neatbilst tam, kas mūsu organismam patiešām trūkst,” novērojusi uztura speciāliste.
Našķēties var, bet ar mēru
Tomēr Inese Siksna apgalvo, ka nav arī tā, ka ievērojot veselīgu dzīvesveidu, saldumus nevaram ēst nemaz! Skaidrs, ka retu reizi sevi ar tiem palutināt varam.
„Piemēram, dodoties ciemos, mums nav jābūt kā baltajiem zvirbuļiem barā, jo arī mēs, protams, varam svinēt un nobaudīt kādu našķi.
Tomēr būtiski atcerēties, ka svētki nedrīkst kļūt par ikdienu, bet svētku laikā savukārt ir jāprot baudīt mazumiņu! Nevis apēst trīs gabalus kūkas, bet vienu, šādi gūstot daudz lielāku baudu nekā no trim gabaliņiem.
Dažkārt cilvēki, kuri ir īsti saldummīļi un bez tiem savu dzīvi nespēj iedomāties, dažādus našķus aizstāj ar augļiem.
Protams, cukura daudzuma ziņā tie ir līdzvērtīgi kārumiem, tomēr ar augļiem organisms saņems vitamīnus, kurus neiegūs lietojot šokolādi, konfektes vai kūkas!
Tādēļ augļi noteikti ir laba alternatīva tām, kuras savu ikdienu bez kārumiem nekādi nespēj iztēloties,” pārliecināta Inese Siksna.