
Kādi vitamīni tev nepieciešami, lai aizkavētu slimību rašanos
Katram vitamīnam ir sava nozīme un funkcijas. Uzzini, kādas slimības iespējams novērst, pateicoties konkrētiem vitamīniem.
C vitamīns: dubultojiet, lai būtu veseli
C vitamīna ieteicamā dienas deva ir puse no tā, cik daudz būtu nepieciešams to uzņemt, lai novērstu slimības. Pētnieki no Linusa Paulinga institūta Oregonas štata universitātē uzskata, ka patlaban noteiktā C vitamīna ieteicamā dienas deva ir pamatota ar vairākiem nepilnīgiem pētījumiem un novērsīs vienīgi cingu. No pašreizējiem 100 mg tā pieaugušajiem būtu jāpalielina uz 200 mg dienā. Pētnieki spriež, ka šādi varētu ļoti pozitīvi ietekmēt cilvēku veselību, turklāt iztērējot vien dažus santīmus dienā. Daudziem cilvēkiem visā pasaulē organismā nepietiek C vitamīna. Par to liecina vairāki simptomi – nespēks, nogurums un apātija. Savukārt pietiekams C vitamīna līmenis palīdz uzlabot imūnsistēmas darbību, mazināt iekaisumu risku un pazemināt asinsspiedienu. Pētnieki teic, ka, uzņemot katru dienu ap 200 mg C vitamīna, nebūs novērojami arī nekādi nevēlami blakusefekti.

Risks saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi būtiski samazinātos, ja cilvēki ik dienas pietiekamā daudzumā uzņemtu antioksidantu vitamīnus C un E un arī selēnu. Pētnieki uzskata, ka šī viena pārmaiņa spētu novērst vismaz vienu no divpadsmit saslimšanām. Ik gadu aizkuņģa dziedzera vēzis pasaulē nogalina vairāk nekā 250 000 cilvēku. Latvijā katru gadu tiek diagnosticētas vidēji 400 jaunas saslimšanas. Šī ir viena no nāvējošākajām vēža formām, tikai 5% vēža slimnieku pēc diagnozes noteikšanas nodzīvo ilgāk par 5 gadiem.Saikni starp vēzi un antioksidantiem atklāja pētnieki, kuri projektā European Prospective Investigation of Cancer iesaistīja vairāk nekā 23 500 cilvēku. Desmit gadu laikā 49 cilvēkiem bija izveidojies aizkuņģa dziedzera vēzis, bet 2010. gadā šis skaitlis bija pieaudzis jau līdz 86 cilvēkiem. Tomēr 25% pētījuma dalībnieku, kas pietiekamā daudzumā uzņēma selēnu, uz pusi samazināja risku saslimt ar vēzi. Šis risks samazinājās vēl vairāk – līdz 67%, ja ēdienkarti papildināja arī ar produktiem vai uztura bagātinātājiem, kas saturēja daudz

Pietiekams E vitamīna daudzums organismā spēj novērst aknu vēža rašanos. Šī vēža forma ir trešā nāvējošākā pasaulē un sevišķi skar cilvēkus jaunattīstības valstīs, 54% visu saslimšanas gadījumu reģistrēti Ķīnā.Pētnieki skaidro, ka E vitamīnam un aknu vēzim ir tieša mijiedarbība. Izmeklējot Ķīnā 132 837 cilvēkus, viņi secināja, ka tiem cilvēkiem, kuriem E vitamīna līmenis bija zems, bija arī vislielākā iespēja saslimt ar vēzi, un pretēji – tiem, kam E vitamīna netrūka, risks saslimt bija ļoti mazs. Pētnieki no Šanhajas Vēža institūta pauž, ka E vitamīna papildu uzņemšanai ar uzturu vai uztura bagātinātājiem ir vienlīdz labs aizsardzības efekts. Ja izvēlaties pārtiku, tad visvairāk E vitamīna ir dažādos riekstos, spinātos un brokoļos.

2. tipa diabēts kļūst par vienu no visvairāk izplatītajām dzīvesveida slimībām. Ārsti zina, cik nozīmīga loma slimības attīstībā ir aptaukošanās problēmai, taču šķiet, ka D vitamīna trūkums insulīna rezistenci saasina vēl vairāk.
Dreksela universitātes pētnieki Filadelfijā, Pensilvānijā atklājuši, ka cilvēkiem, kam trūkst D vitamīna, insulīna rezistence sastopama gandrīz divtik bieži nekā tiem, kuri ir aptaukojušies, bet kam D vitamīna daudzums organismā ir normas robežās. Viņi uzskata, ka vienkārši un lēti diabēta smaguma pakāpi var samazināt, lietojot uztura bagātinātājus, kas satur daudz D vitamīna.
Teksts: žurnāls Ko ārsti tev nestāsta, Foto: Shutterstock