
Ziemeļu ģimene Preiļu pusē audzē saldus arbūzus, gribētāji brauc pat no Rīgas

“Viss sākās ar vēlmi izkrāsot lauku ikdienu,” tā saka Māra Ziemele, kuras ģimenes saimniecībā Preiļu pusē jau piekto vasaru zaļos tūkstošiem arbūzu stādu. Viņu arbūzus ir iecienījuši ne tikai tuvākajā apkārtnē, pēc tiem brauc pat no Rīgas. Sarunu ar Māru Ziemeli lasi žurnāla "Māja Laukos" jaunākajā numurā.
“Sākotnēji tā bija vīra iecere,” par arbūzu audzēšanas pirmsākumiem stāsta Māra. “Viņš visu mūžu bijis lauksaimnieks – saimniecībā audzējam graudaugus, gaļas lopus, ir dažas slaucamas govis. Ikdiena laukos ir ierasta, ritmiska. Arbūzu audzēšana šķita kaut kas pavisam jauns un interesants, gluži kā hobijs, kas padarītu ikdienu daudzveidīgāku.” Šis būs jau piektais gads, kopš Ziemeļu ģimene var baudīt un citiem piedāvāt pašu audzētos arbūzus. Bet kāpēc tieši arbūzi, nevis ogas vai citi augļi? “Kad sākām, tuvākajā apkārtnē neviens tos neaudzēja. Savukārt ogu krūmi prasa vēl lielāku ieguldījumu laika ziņā. Taču laika mums ir pavisam maz, jo īpaši vīram siena pļaujā. Arbūziem vajag mazāk uzmanības, turklāt visiem taču tie garšo!”
Pirmajā gadā arbūzi tika sēti tikai pašiem – eksperimentam. Otrajā iestādīto sēkliņu skaits sasniedzis ap tūkstoti. “Toreiz iestādījām, bet uznāca lietus un daudzas sēkliņas izskaloja. Taču principā katru gadu esam apjomus vairāk nekā dubultojuši un šogad plānojam iesēt ap 13–14 tūkstošiem sēkliņu.”

Vasaras darbs visai ģimenei
Arbūzu audzēšana ir kļuvusi par visas ģimenes vasaras notikumu. “Pagājušā gadā 75 % no arbūziem stādījām tiešajā sējā – uzreiz zem plēves,” stāsta Māra. “Kad arbūzs izdīgst un parādās pirmās lapiņas, izgriežam plēvē caurumiņu un pāris dienas ļaujam pierast pie gaisa temperatūras un vēja. Vēlāk mūsu trīs bērni palīdz veidot apdobītes, viņiem tas ir kā vasaras darbiņš. Pagājušā gadā bija jāpierušina kādi trīs tūkstoši! Viņi to darīja visi kopā ar izjūtu, ka piedalās svarīgā darbā. Un bērni arī kaut ko nopelnīja – par katru stādiņu maksājām 10 centus. Tādā veidā viņi tika iesaistīti darbā un arī paši iemācījās novērtēt, cik daudz pūļu jāiegulda, lai kaut kas izaugtu.”

Garšas meklējumos
Ziemeļi audzē dažādas arbūzu šķirnes: daļa ir kraukšķīgi, daļa – miltaināki, daļa – ar īsāku nogatavošanās periodu. “Pirmajā gadā bija arī šķirnes, kas nemaz neizdīga. Ar laiku sākām atlasīt tās, kas mums pašiem patīk. Arī šogad mums ir jaunas šķirnes, kuras iepriekš neesam mēģinājuši. Gribam paši uztaustīt, kas patīk gan pēc garšas, gan audzēšanas īpašībām. Svarīgs ir arī šķirnes veģetācijas periods, cik ātri tie ienākas. Mēs nestādām stādiņus ļoti agri, kā to dara citi, kuri jau janvārī vai februārī audzē arbūzus podiņos. Mēs sējam pašās maija beigās vai jūnija sākumā, kad jau ir silts, jo arbūziem ļoti svarīga ir augsnes temperatūra, vismaz +15 °C. Līdz ar to, kad stādus izstāda, tiem nav vairs jācieš lielie temperatūras kontrasti – aukstas naktis un siltināti siltumnīcas apstākļi, kā tas ir agrīnā pavasarī. Cenšamies sagaidīt maksimāli labvēlīgus laikapstākļus, jo tad stādi arī ļoti ātri aug. Ja nemaldos, no brīža, kad sēkliņas iesējām, pagāja apmēram divas nedēļas, un jau stādījām tās zemē – stādi bija kupli, spēcīgi. Tas ļauj izvairīties no tā mocīšanās laika, kad mazie stādiņi stīdzē, mēģinot noķert siltumu un saulīti.” Ar šādu pieeju ģimene pirmos arbūzus jau var sākt baudīt ap augusta vidu.

Latvijas klimata izaicinājumi
Latvijas klimats ir visai izaicinošs arbūzu audzēšanai. “Pat pašā vasaras vidū naktis mēdz būt diezgan vēsas. Savukārt augustā temperatūras svārstības starp dienu un nakti kļūst vēl izteiktākas – naktis ir kontrastējoši vēsas, un tas arbūziem nenāk par labu,” stāsta Māra. Temperatūras svārstību dēļ arbūziem var sākt plaisāt mīkstums – īpaši, ja temperatūra dienā ir augsta, bet naktī strauji krītas. Tas ir viens no lielākajiem riskiem.
Visu rakstu lasi žurnāla “Māja Laukos” vasaras numurā!

Vēl šajā žurnālā lasi iedvesmojošu interviju ar Zani Dombrovsku, kura Ropažu pusē veido unikālu projektu - telpiskās skaņas koncertzāli.
Vasaras numurā ielūkojamies arī arhitektu studijā pie Ilzika ezera, Mežuļu ģimenes melleņu saimniecībā un uzzini arhitektu padomus perfektas vannas istabas iekārtošanai. Tāpat vērts izpētīt dārza darbu kalendāru, lai būtu lietas kursā par darāmajiem darbiem šajā vasarā.
Pērc žurnālu labākajās preses tirdzniecības vietās, lasi digitāli un abonē Zurnali.lv!