Burvīgās maizītes no Britu salām - kā mājās izcept gardās skones
foto: Shutterstock
Garšīgi

Burvīgās maizītes no Britu salām - kā mājās izcept gardās skones

Padomu nodaļa

Žurnāls "100 Labi Padomi"

Skones Britu salās vienmēr tiek piedāvātas pie tējas. Tās ir vienkārši un ātri pagatavojamas un visgaršīgākās, tikko izņemtas no krāsns. Kā tās pagatavot, māca Ieva Salmane.

Parasti šīs iecienītās maizītes pasniedz ar biezpienu un ievārījumu.  Populāras ir arī sāļās skones, kurām klasisks papildinājums ir siers un zaļumi. 

Ja pēc maltītes maizītes palikušas pāri, ieliec saldētavā un, kad nepieciešams, uzsildi cepeškrāsnī tvaika režīmā.

foto: Shutterstock
Saldās skones.
Saldās skones.

Saldās skones

Rozīņu vietā var pievienot citus žāvētus augļus vai iztikt bez tiem. Šīm skonēm ir neitrāla garša – tās tikpat labi var pasniegt ar ievārījumu, kā arī ar sāļu pildījumu, piemēram, šķiņķi, kūpinātu zivi un krēmsieru vai kausēto sieru.

30 minūtes
8–10 skones

230 g miltu
170 ml kefīra
70 g auksta sviesta
60 g rozīņu
1 ola
2 tējk. cepampulvera
1 tējk. cukura
¼ tējk. smalkā sāls

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Pārsedz plāti ar cepampapīru.

2. Ber bļodā miltus, sāli, cepampulveri un cukuru.

3. Pierīvē sviestu uz sakņu rīves un ar pirkstiem sastrādā masu, kas atgādina maizes drupatas. Var izmantot arī virtuves kombainu. Iemaisi rozīnes.

4. Pielej kefīru un samaisi valgu mīklu. To daudz nemīci – mīkla ir gatava, tiklīdz tā saveļas kopā; nav jābūt viendabīgai. Ja šajā posmā mīklu samīca par daudz, maizītes sanāk cietas.

5. Mīklu izveltnē aptuveni 2,5 cm biezu. Ar glāzi izspied aplīšus un liec uz plāts. Pārsmērē ar sakultu olu un cep apmēram 15 minūtes.

foto: Shutterstock

Skones ar sieru un zaļumiem

Sāļās skones var papildināt arī ar saceptiem bekona gabaliņiem, sēkliņām, čorizo desu, sagrauzdētiem sīpoliem.

30 minūtes
6–8 skones

230 g miltu
120 g kefīra
120 g sarīvēta Čedaras siera
60 g auksta sviesta
1 ola
3 tējk. cepampulvera
1 ēdk. sakapātu lociņu
¼ tējk. sāls
šķipsna Kajennas piparu

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Pārsedz plāti ar cepampapīru.

2. Ber bļodā miltus, sāli, cepampulveri un piparus.

3. Uz sakņu rīves pierīvē sviestu un ar pirkstiem sastrādā masu, līdz tā atgādina maizes drupatas. Var izmantot virtuves kombainu. Iemaisi sarīvēto sieru un lociņus.

3. Pielej kefīru un samaisi valgu mīklu. To daudz nemīci – mīkla ir gatava, tiklīdz tā saveļas kopā; nav jābūt viendabīgai. Ja šajā posmā mīklu samīca par daudz, maizītes sanāk cietas.

4. Mīklu izveltnē aptuveni 2,5 cm biezu. Ar glāzi izspied aplīšus un  liec uz plāts. Pārsmērē ar sakultu olu un cep apmēram 15 minūtes.