
Kā izvēlēties jaunu plīti - viss, kas jāzina pirms pirkuma

Jauna plīts iegāde var šķist vienkārša, taču izvēle starp gāzes, elektrisko un indukcijas modeli prasa pārdomātu pieeju. Lai virtuvē valdītu gan ērtība, gan drošība, svarīgi zināt katras plīts priekšrocības un piemērotākos traukus.
Gāzes plīts
Gatavošana notiek uz atklātas uguns, samazināt temperatūru var sekundes laikā, noregulējot liesmu, tomēr vienmērīgu uzsilšanu nenodrošina. Tai piemēroti jebkāda materiāla trauki, ja tie labi panes temperatūras svārstības un efektīvi sadala siltumu. Izņēmums – stikla trauki, jo tie ir jutīgi pret nevienmērīgu uzsilšanu, kas raksturīga atklātai ugunij. Labāk izvēlies traukus ar biezu, plakanu pamatni.

Elektriskā plīts
Ātri un vienmērīgi sasilst, atdziest lēnāk nekā gāzes vai indukcijas plītis. Virsmas, kas izdala siltumu, ir dažādu izmēru. Derēs trauki ar plakanu pamatni no nerūsējošā tērauda, karstumizturīga stikla, alumīnija, čuguna. Galvenais – izvēlēties atbilstošu lielumu, lai trauks pilnībā nosegtu karstumu izdalošo riņķi, jo tad siltuma zudums būs minimāls.

Indukcijas plīts
Atšķirībā no elektriskās plīts indukcijas plītij nav sildelementu un tā silda nevis plīts virsmu, bet katla vai pannas pamatni. Panelī zem riņķiem atrodas indukcijas spole. Kad caur to iet elektrība, ja katla pamatnei piemīt feromagnētiskās īpašības, rodas elektromagnētiskais lauks, kas sasilda trauku. Saprast, vai katls šādai plītij derēs, var pēc speciālas izstieptas spirāles zīmes uz pamatnes. Katlu var pārbaudīt arī ar magnētu – ja tas turas pie pamatnes, viss kārtībā.