
Kā pareizi glabāt olas - un kur tās nekādā ziņā nelikt

Olu pareiza uzglabāšana Lieldienu laikā ir īpaši svarīga, lai saglabātu olu svaigumu un novērstu veselības riskus. Cieti vārītas olas istabas temperatūrā jāizlieto trīs dienu laikā, bet ledusskapī tās var turēt nedēļu, ja tās ir ļoti svaigas. Taču ir kāda vieta, kur olas glabāt nevajadzētu - un tās ir ledusskapja durvis.
Ideālā temperatūra ledusskapī, lai olas maksimāli ilgi saglabātos svaigas, ir 4–6 grādi pēc Celsija (4 grādos spēj saglabāt svaigumu līdz pat 5 nedēļām), bet, ja tās ir patiešām ļoti svaigas (īpaši mājas vistu, kurām ir biezāka čaumala), apmēram divas nedēļas tās “nenovecos” arī istabas temperatūrā, turētas tumšā un sausā vietā, piemēram, sienas skapī. Vēsā istabā, kur gaiss nav siltāks par 20 °C, olas var glabāt pat līdz trim nedēļām.
Jāpiebilst, ka olām “nepatīk uzturēties” ledusskapja durvīs, jo tās tiek bieži virinātas un gaisa temperatūra nemitīgi svārstās. Tādējādi uz čaumalas veidojas mitrums, kas ir lieliska vairošanās vide patogēnajām baktērijām. Tās caur poraino čaumalu var iekļūt olas iekšienē un, saprotams, aizceļot arī uz pārējiem ledusskapja produktiem.
Mitrums uz čaumalas veidojas (kā arī baktērijas sāk vairoties) arī tad, ja olas tiek izņemtas no ledusskapja, lai sasiltu istabas temperatūrā (to pieprasa daudzas kulinārijas receptes). Tāpēc “sasilušās” olas vajadzētu izlietot tajā pašā dienā, jo pēc vairākām dienām olu svaigums jau būs apšaubāms.
Neviļus rodas jautājums – kāpēc ledusskapju ražotāji par olu uzglabāšanas vietu ir izvēlējušies tieši ledusskapja durvis? Vai tiešām neviens pārtikas tehnologs, biologs vai kulinārs nav izskaidrojis, ka olas ilgāk saglabās svaigumu dziļākā plauktā?
Cieti vārītas olas istabas temperatūrā (piemēram, Lieldienās) jāizlieto trīs dienu laikā, bet ledusskapī tās var turēt nedēļu (ja ļoti svaigas, pat ilgāk).