Garšīgi

100 Labi padomi recepte: makaroni ar Boloņas mērci

Jauns.lv
0

Makaroni ir bērnu iemīļots ēdiens, bet, ja viņi priekpilni ēd tos tikai ar tomātu mērci vai sieru, pieaugušie meklē veidu, kā to garšu papildināt un bagātināt. Vislabāk makaroni sader ar dažādām mērcēm. Viena no pasaulē populārākajām ir Boloņas mērce – bagātīga, aromātiska un ļoti garšīga.

Gatavošanas process nav sarežģīts, bet laiku tas prasīs.

500 g makaronu – tagliatelle, spagetti vai penne, 1 ½ kārbas konservētu tomātu (500 g), 300 g maltas liellopa gaļas, 300 g malta cūkgaļa, 1 burkāns, 1 neliels sīpols, 1 selerijas kāts, ½ glāzes baltvīna vai sarkanvīna, 2 ēdk. tomātu mērces, eļļa cepšanai, 1 lauru lapa, sāls, pipari pēc garšas, garšaugi, cietais siers pārkaisīšanai.

foto: Jauns.lv
Viena no pasaulē populārākajām ir Boloņas mērce.
Viena no pasaulē populārākajām ir Boloņas mērce.

Pagatavošana

1. Sīpolu nomizo un smalki sakapā. Burkānu un puravu sagriez mazos gabaliņos. Konservētos tomātus sakapā.
2. Katlā ar biezu dibenu vai dziļā pannā uzkarsē eļļu un cep dārzeņus, līdz mīksti. Pievieno liellopa gaļu un cūkgaļu. Maisot cep, līdz gaļa apcepusies. Tad pielej vīnu un karsē pāris minūtes, lai alkohols iztvaiko.
3. Liec klāt tomātu mērci, konservētos tomātus un lauru lapu. Samaisi, uzliec vāku un uz ļoti mazas uguns karsē apmēram pusotru stundu vai ilgāk, ik pa laikam apmaisot. Raugies, lai mērce visu laiku ir gana šķidra. Ja tā par daudz iztvaiko, pielej vēl buljonu.
4. Kad mērce jau gandrīz gatava, pievieno sāli, piparus vai Vidusjūras garšvielu maisījumu.
5. Vāri makaronus, kā norādīts uz iepakojuma. Kad makaroni gatavi, nokās. Liec tos uz šķīvja, pārlej ar mērci un pārkaisi ar rīvētu cieto sieru.