3dienas
1stundas
37minūtes
34sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kā pareizi audzēt rudens dārzu karalieni - piemīlīgo helēniju
foto: Shutterstock
Lai helēnijas labi augtu, tās ik pēc 3–4 gadiem jāpārstāda.
Noderīgi ikdienā

Kā pareizi audzēt rudens dārzu karalieni - piemīlīgo helēniju

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Kādreiz helēnijas ziedēja katrā lauku mājas pagalmā, kur tās, atstātas savā vaļā, draudzējās ar miķelīšiem un fūrmaņrozēm. Bet nu ir laiks tām atbrīvot vietu puķu dobēs, jo bez helēniju vienkāršā krāšņuma vasaras nogalei kaut kā pietrūkst.

Pasaulē helēnijas vienmēr bijušas iecienītas – par to liecina simtiem šķirņu ar dzeltenu, oranžu, sārtu un brūnu toņu ziediem. Dažas ir tikai divus sprīžus garas, citas izstiepjas līdz pusotram metram. Ar savu maigo medus aromātu tās piesaista arī bites un kamenes.

Alkst saules un mitruma

Dārzā helēnijām ierādi saulainu vietu – ēnā tās nīkuļos, un ziedi būs pavisam blāvi. Tām vajag barības vielām bagātu, mitru, bet labi drenētu, pH neitrālu augsni. Helēnijas mīl mitrumu, tāpēc nestādi tās ātri izžūstošā augsnē, taču arī vieta, kur ilgi mēdz stāvēt ūdens, šīm puķēm nav piemērota. Ņem vērā, ka skaistules nedrīkst iekaltēt – augsnei visu laiku jābūt mitrai. Lai uzturētu vēlamo mitruma līmeni, zemi ap puķēm mulčē ar kompostu. Trūdot tas bagātinās augsni, un helēnijām patīk labi paēst. Skaistāku ziedēšanu panāksi, ja pavasarī un ziedpumpuru veidošanās laikā piebarosi helēnijas ar ziedošiem augiem domātu mēslojumu. Rudenī pēc ziedēšanas krūmiņu apgriez, atstājot tikai 10 cm garus stublājus, un tiem apkārt vēlreiz mulčē augsni.

foto: Shutterstock

Pārstādi ik pēc četriem gadiem

Ar laiku helēniju sakņu sistēma spēcīgi saaug, tāpēc pumpuru aizmetņi izspiežas augsnes virspusē, kas nav labi, jo aukstumā tie var apsalt, tāpēc augsi nīkuļo. Lai helēnijas labi augtu, tās ik pēc 3–4 gadiem jāpārstāda. Izroc visu krūmiņu un sadali to. Katram stādam var izrakt atsevišķi stādāmbedri vai stādīt atpakaļ tajā pašā vietā, kur helēnijas jau auga. Atceries, ka puķe jāpārstāda dziļāk, nekā tā augusi līdz šim –  tā, lai pumpuri būtu vismaz pāris centimetru zem augsnes. Šo darbiņu labāk veic pavasarī, jo helēnijas ilgi zied un pēc pārstādīšanas tām var nepietikt laika sagatavoties ziemai.