Ko darīt, ja mežā sastop lāci vai mežacūku? Ņem vērā - zvēri bez iemesla neuzbrūk
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Ko darīt, ja mežā sastop lāci vai mežacūku? Ņem vērā - zvēri bez iemesla neuzbrūk

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Mežs ir pilns ar dabas veltēm, bet ogu un sēņu azarts bieži vien mijas ar bailēm sastapt kādu bīstamu zvēru. Ko darīt, ja tevi pārsteidz lācis vai mežacūka, vai otrādi – tu viņus? Konsultē Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks Dr. biol. Jānis Ozoliņš.

Nepārsteidz meža zvērus

Meža zvērus var sastapt daudz kur – biezoknī, izcirtumā, uz ceļa, pat pilsētas nomalē. Risks ir tad, ja tu pārsteidz meža zvēru, nevis viņš tevi, jo tad viņš jūtas apdraudēts un var mēģināt aizstāvēties. Tādēļ ievēro pamatlikumu – neej mežā viena, neesi klusa, ik pa laikam kaut vai noklepojies, radi cilvēkam raksturīgo troksni un liec zvēriem sevi manīt. Vislabāk mežā iet vismaz divatā, jo tad zvērs gan saodīs, gan sadzirdēs cilvēkus un aizbēgs; tu vispār nemanīsi, ka viņš tur ir bijis. Speciāli skaņas gan nevajag radīt – nesit plaukstas, nesvilp. Tas dzīvnieku var pārsteigt, un viņš var sākt aizstāvēties. Zvēri bez iemesla neuzbrūk, tikai tad, ja jūtas apdraudēti. Un atceries, ka mežs ir meža zvēru mājas – viņi tur dzīvo!

Lācis

Ja tālumā redzi lāci, bet viņš tevi vēl nav ieraudzījis, negriežot lācim muguru, lēnām atkāpies. Nebēdz un netaisi troksni, jo tad viņš tevi var pamanīt. Ja lācis sadzird, bet īsti labi nesaskata, viņš var tuvoties, bet tu, paturot lāča darbības acīs, mierīgi attālinies.

Ja domā, ka lācis tevi ir pamanījis, jo, piecēlies kājās, skatās tavā virzienā, tad noteikti neslēpies, jo dzīvnieks var kļūt ziņkārīgs, kur tu pēkšņi paliki, un nākt klāt. Mierīgi runājoties ar sevi vai savu līdzgājēju, atkāpies, paturot lāci acīs.

Nemeties ātri prom, negriez lācim muguru, nekliedz un nesvilp, jo baidīšanu dzīvnieks var uztvert kā agresiju. Lācim nevajadzētu mesties pakaļ cilvēkam, jo viņš nav ieplānojis to apēst pusdienās, bet saticis nejauši.

foto: Shutterstock

Mežacūka

Viss iepriekšminētais lielākoties attiecas arī uz mežacūkām, tomēr atšķirībā no lāčiem mežacūkas Latvijā tiek medītas, tāpēc var gadīties sastapt ievainotu zvēru. Tādā gadījumā mežacūka ir ļoti bīstama, jo noteikti sevi aizstāvēs.

Mežacūka ir daudz neveiklāka par lāci – līdzīgi lokomotīvei tā skrien tikai taisni. Ja tā skrien tavā virzienā, pagriez muguru (atšķirībā no situācijas ar lāci) un laidies prom, izdarot māņu kustības – izmet kādu cilpu; ja ir koks, mēģini aizlēkt aiz tā. Labā ziņa – mežacūka ilgi tevi nevajās.

Kad meža zvēri ir visbīstamākie?

Riskantākais laiks ir pavasaris, kad zvēriem ir mazuļi, kuri no cilvēka vēl nebaidās. Lāčiem tas ir aprīlis, maijs, jūnija sākums, savukārt mežacūkas var vairoties visu gadu, bet visaktīvāk pavasarī.

Ja satiec lācēnu vai mežacūkas sivēnu, sastingsti un nekusties (vieglāk pateikt nekā izdarīt), lai zvērēns, apmierinājis ziņkārību, pats aiziet prom. Ja lācēna vai sivēna mamma redzēs, ka tu mazulim esi ļoti tuvu un kusties, ir liela iespēja, ka tā var tev uzbrukt.

Lāči ir bīstami arī tad, ja ir iztraucēti pirms pamošanās no ziemas miega – februāra beigās, martā. Ja lācenei ir mazuļi, viņa migā atrodas vēl ilgāk, dažkārt līdz aprīļa sākumam.

foto: no privātā arhīva
Jānis Ozoliņš
Jānis Ozoliņš

Labās ziņas

Tomēr ej droši uz mežu, jo nav datu, ka Latvijā kāds ogotājs vai sēņotājs būtu cietis no meža zvēriem. Arī iespēja meža biezoknī aci pret aci satikt lāci vai mežacūku nav visai reāla – ja tu lauzīsies caur biezokni, lācis jau sen tevi būs izdzirdējis un aizbēdzis.

Dažkārt gan mežacūkas savaino medniekus. Pirms diviem gadiem Latvijā bija gadījums, kad lācis savainoja meža dienesta darbinieku, jo viņš nepareizi reaģēja uz sastapšanos ar mežā zvēru, nevis tāpēc, ka lācis gribētu speciāli uzbrukt cilvēkam. Tomēr ir jāzina, kā rīkoties situācijā, ja gadās zvēru satikt.

Tēmas