Tādu odu uzlidojumu Latvijā cilvēki pat neatceras. Kad tas varētu beigties?
foto: Shutterstock
Latvijas odi tikai nepatīkami dzeļ, bet slimības neizplata.
Noderīgi ikdienā

Tādu odu uzlidojumu Latvijā cilvēki pat neatceras. Kad tas varētu beigties?

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

“Vakarā logu nevar atvērt, istaba pielido pilna ar odiem, tā ka visi griesti melni,” sūdzas Dace no Iļģuciema. Tādu asinssūcēju uzlidojumu, it sevišķi pilsētā, neatceras daudzi. Kad tas varētu beigties?

Līdz septembrim novados, kurus piemeklēja lielās lietavas jūlija beigās, odu, visticamāk, būs daudz vairāk nekā ierasts, bet tuvāk septembrim pakāpeniski vajadzētu mazināties, aģentūrai LETA teic Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns.

Iespēju laiks odiem

Piterāns norāda, ka pašreizējais odu uzplaiksnījums ir kaut kādā mērā normāla parādība, jo odiem gadā attīstās vairākas paaudzes. Tāpat ir sugas, kas ir aktīvākas tieši vasaras beigās. Tomēr visbiežāk odu skaitu vasaras otrajā pusē ierobežo sausums, jo odu kāpuri attīstās ūdenī, tāpēc to skaits parasti ir neliels un nav pārāk traucējošs, parasti tie ir aktīvāki tuvāk mitrākām un ūdeņiem bagātām vietām. Piterāns skaidro, ka šis gads ir izņēmums, jo, pateicoties  rekordlietavām, augusta sākumā galvenokārt Latvijas centrālajos apvidos ūdens līmenis bija netipiski augsts. Slapji bija gan grāvji, gan ieplakas mežos un citas līdzīgas vietas. Arī šādas īslaicīgas ūdenstilpes ir ideāli piemērotas odu kāpuru attīstībai, jo tur parasti nav citu konkurentu cīņā par barību vai dabisko ienaidnieku, kas ēd odu kāpurus un mitinās upēs, ezeros, dīķos un citās ūdenstilpēs, kur ūdens ir pastāvīgi visa gada garumā.

Var attīstīties arī mucā vai peļķē

Odu kāpuru attīstība siltā laikā var ilgt aptuveni divas nedēļas. Augusta vidū parādījās jūlija izskaņas lietavu rezultāts, jo bija pagājis nepieciešamais laika periods kāpuru attīstībai. Kukaiņu pētnieks norāda, ka jaunā odu paaudze ir normāla parādība, bet šogad vietām to ir skaitliski daudz vairāk nekā citos gados. Tā kā lietavas bija arī vietās, kur Latvijā dzīvo salīdzinoši daudz cilvēku, piemēram, Rīgā, tās apkārtnē, Jelgavā un citās pilsētās, arī tur ir novērojams paaugstināts odu daudzums.

Vētras un plūdu izpostītā Jelgava. 29.07.2024.

“Savā ziņā ir interesanti, ja tā to var nosaukt, ka pat Rīgas centrā un citās apkaimēs odu ir ļoti daudz, kas šķiet netipiski, jo šķietami tuvumā var nebūt arī nekādu atklātu ūdeņu, bet nu acīmredzot ir kādas tvertnes, trauki un citi līdzīgi objekti, kas piepildījušies ar ūdeni,” spriež Piterāns, piebilstot, ka odu kāpuri labi attīstās arī ūdens mucās un nav obligāti jābūt blakus dabiskām ūdenstilpēm. Tāpat odi veiksmīgi attīstās arī lielākās peļķēs, kas divu nedēļu laikā nav pilnībā izžuvušas un bijušas piemērotas odu kāpuru attīstībai. “Tad nu arī Rīgā ir savā ziņā odu apokalipse,” piebilst entomologs. Latvijā ir sastopamas arī četras malārijas odu sugas, taču iemesla baidīties nav, jo pašu bīstamās slimības izraisītāju tie nepārnēsā – mūsu klimats tomēr nav tik tropisks.

Stiprā lietus un vētras saplosītie Kauguri. Jūrmala, 29.07.2024.

Pēc 29. jūlija vētras applūdusī Kāpu iela Jūrmalā. 2024