Kas jāņem vērā, izvēloties izlietni tieši tavai vannasistabai
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kas jāņem vērā, izvēloties izlietni tieši tavai vannasistabai

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vannasistabu grūti iedomāties bez izlietnes – tā kļuvusi par standartu jau vairāk nekā pirms simt gadiem. Mūsdienās tās ir ļoti dažādas gan pēc konstrukcijas, gan formas, gan materiāla, gan citiem raksturlielumiem. Kas jāzina, lai izvēloties neapjuktu?

Pievērs uzmanību materiālam

Lielākais pieprasījums ir pēc divu veidu santehniskās keramikas izlietnēm – porcelāna un fajansa. Tās ir funkcionālas, taču materiāls  ir trausls – spēcīgi triecieni un smagu priekšmetu uzkrišana rada robus un plaisas. No fajansa izgatavotās izlietnes ir salīdzinoši lētas, taču pie porainā un ne pārāk blīvā materiāla viegli pieķeras dažādi netīrumi. Lai atvieglotu kopšanu, ražotāji tās mēdz pārklāt ar īpašu glazūru. No porcelāna izgatavotās ir kvalitatīvākas, taču krietni smagākas.

Ļoti izteiksmīga faktūra ir gan dabiskā, gan mākslīgā akmens izlietnēm. Tās ir ļoti izturīgas, bet kopšana atšķiras – dabiskais materiāls prasīs specifisku attieksmi. Šīs izlietnes pieejamas dažādās formās.

Izturīgas un viegli kopjamas ir arī metāla – vara, bronzas, tērauda – izlietnes, taču tās ātri nobružājas un nav piemērotas abrazīviem tīrīšanas līdzekļiem. Ja izvēlēsies akrila izlietni, rēķinies, ka tā ir jutīga pret mehānisku iedarbību, savukārt koka izlietne piesaistīs uzmanību, tomēr prasīs īpaši rūpīgu apiešanos. Efektīgi izskatās stikla izlietne, taču tajā ļoti viegli rodas skrāpējumi un tā ātri zaudē caurspīdīgumu.

Kādu formu? 

Izvēloties izlietnes formu, ņem vērā ne tikai telpas kopējo stilistiku un vannasistabas lielumu, bet arī kopšanu.  Apaļa vai ovāla izlietne atgādina bļodu, un tās galvenā priekšrocība ir viegla tīrīšana, jo tai nav stūru. Tā izskatās ļoti eleganti un ir piemērota plašākai telpai, kur par vietas taupīšanu nav jāraizējas. 

Nesen modē nākušās taisnstūra vai kvadrātveida izlietnes lieliski iederas modernisma stilā. To tilpums parasti ir nedaudz lielāks kā citu formu izlietnēm, tomēr stūri apgrūtina kopšanu. Savukārt mazās vannasistabās piemērotas būs pusapaļās izlietnes, jo tās ir montējamas cieši pie sienas; tiesa bļodas ietilpība ir salīdzinoši mazāka. Pavisam nelielās vannasistabās iederēsies stūra izlietnes, jo to forma ļauj būtiski ieekonomēt vietu.  

Montāžas sistēma

Izvēloties montāžas sistēmu, vadies pēc tā, kurā vietā plānots novietot aprīkojumu un kā izvietotas inženierkomunikācijas.

Tieši pie sienas vai starpsienas montē piekaramās izlietnes. Ja siena, pie kuras plānots montēt izlietni, ir vājas konstrukcijas, iepriekš uzstādi instalācijas rāmi. Būtiska priekšrocība šādām izlietnēm ir iespēja zem tās novietot veļasmašīnu vai kādu mēbeli, turklāt var viegli iztīrīt telpu. Savukārt brīvstāvošās izlietnes var novietot jebkurā vannasistabas vietā, kur iespējama ūdens pievadīšana un novadīšana. Pieejamas arī tulpjveida izlietnes, kas tiek stiprinātas gan pie sienas, gan atbalstītas ar vieglu paliktni. Ieguvums ir viegla pieeja kanalizācijas sistēmām un viegli iztīrāma grīda. Ja vēlies viegli uzstādāmu izlietni, kas pilnībā apslēpj inženierkomunikācijas, izvēlies uzliekamo, kas jānovieto uz mēbeles. Ļoti estētiskas ir iebūvējamās izlietnes, kas iederas gandrīz jebkurā interjerā, jo to korpuss pilnībā tiek ievietots balsta virsmā. Tomēr šo izlietņu montāžu var veikt tikai profesionāls santehniķis.

Kas vēl jāņem vērā?

* Lai arī izlietnes tonis šķiet otršķirīgs faktors, patiesībā tas ir ļoti svarīgs, piemēram, dabiskā koka vai akmens krāsa ir grūtāk saskaņojama ar citiem toņiem, taču uz šādām virsmām mazāk redzami netīrumi, rūsa un kaļķakmens. Savukārt uz tik iecienītās baltās izlietnes var redzēt pat mazākos netīrumus, tomēr baltā krāsa saskan ar jebkuru citu toni un dara telpu vizuāli gaišāku.

* Izlietne nav iedomājam bez jaucējkrāna, tāpēc, pirms izvēles, apdomā, kur tas atradīsies. Vietu ietaupīsi, ja izlietnei būs speciāli krānam izveidots caurums. Tiesa, iebūvējamajām vai uzliekamajām izlietnēm ir vienlaidus virsma, tāpēc krāns būs jāmontē blakus uz balsta virsmas.

*Izlietnes no keramikas, mākslīgā akmens un citiem porainiem materiāliem bieži tiek pārklātas ar speciālu glazūru, kas neļauj pieķerties netīrumiem, rūsai un kaļķakmenim. Tas visu nedaudz sadārdzina, taču atvieglo kopšanu.

Ņem vērā!

Dziļā, uzliekamā vai iebūvējamā izlietne ir parocīga pieaugušajiem, bet pirmsskolas vecuma bērniem tās lietošanai būs nepieciešama palīdzība.